Zsömle másként – egy finom oregánós olívaolajos recept

Egy egyszerű péksütemény is új életre kelhet némi friss zöldfűszertől, egy-két különlegesebb hozzávalótól. Jó példa erre a Jamie Oliver-féle olívaolajos zsemle.

Oregánós-olívaolajos zsemle

 Előkészítési idő:  
Főzési, sütési idő:  
Összes idő:  
Mennyiség: 15
Hozzávalók
  • 20 dkg magas sikértartalmú fehér liszt
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 22,5 dkg sima liszt
  • 1 kávéskanál oregánó+8 kisebb ág
  • 1 dkg só
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 nagy tojás felverve
 
Elkészítés
  1. Egy tálban keverd össze a magas sikértartalmú lisztet, az élesztőt és a negyed liter vizet.
  2. Takard le fóliával és tedd min. 8 órára vagy egész éjszakára a hűtőbe.
  3. Az idő leteltével vedd elő a hűtőből a lisztes keveréket, add hozzá a sima lisztet, az apróra vágott oregánót, a sót és az olívaolajat.
  4. Robotgép segítségével dagaszd ki a tésztát, hogy sima és ruganyos legyen.
  5. Vágd nyolc darabra a nyers tésztát és nyújtsd korongokká.
  6. Formálj belőlük zsemléket, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
  7. Keleszd a zsemléket a kétszeresükre.
  8. Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokra.
  9. Kend meg a zsemlék tetejét a felvert tojással és nyomj a tetejükbe egy-egy vékonyabb oregánó ágat.
  10. Süsd 15 percen át a zsemléket, amíg aranybarna színt nem kapnak.
  11. Még melegen kend át őket olívaolajjal, majd hagyd teljesen kihűlni őket.
Megjegyzés
Zsemlekészítés: A koronggá nyújtott tészta széleit hajtsd a közepe felé, miközben forgatod a tésztát. A behajtott részeket csippentsd össze középen. Fordítsd meg a zsemlét és egy sima felületen néhányszor görgesd át. Amikor a zsemle teteje már szép sima, óvatosan emeld át a sütőlapra.

Tipp

  • az olívaolajos zsemle kiváló szendvicsalap lehet iskolai tízóraihoz (ha neked is problémát okoz, hogy mibe csomagold, ITT találsz hozzá környezetbarát tippet)

Forrás: Mom with Five