Fűszernövények pizzákra és tésztákhoz 2018-07-27 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Pizza, pasta és Olaszország – e három fogalom gasztronómiai szempontból egy egységet képez. Az eredeti olasz ízek előállításához a jellegzetesen olasz fűszernövények, mint a bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya és szurokfű az erkélyen is megtermeszthetők. A kedvelt bazsalikom Az egynyári bazsalikom (Ocimum basilicum) az olaszok kedvenc fűszere. A levelek édes-erős aromája a paradicsommal együtt különösen jól érvényesül. A leveleket frissen használjuk fel, a szárakat az ételbe főzzük. A pirosas levelű bazsalikom változatossá leszi a fűszert termő cserepeinket. A bazsalikomot minden évben újra kell vetni. Magjai fényben csírázók, ezért nem szabad őket földdel letakarni. Vessünk egyszerre több cserépbe vagy egy egész ládába. Rendszeres visszavágás hatására a növénykék erőteljes növekedéssel reagálnak. Jobban megőrzi aromáit, ha szárítás helyett inkább egyszerűen lefagyasztjuk Bazsalikom (Ocimum basilicum) Pizzafűszer: szurokfű (oregánó) A szurokfű, más néven oregánó (Origanum vulgare) nélkülözhetetlen összetevője a paradicsommártásnak és minden pizzának. Nagyon közeli rokona a majoránnának (Origanum majorana), amelynek finom aromáját elsősorban halételek készítésekor veszik igénybe. A fiatal és és a virágzó hajtásokat szedjük. Szurokfű. A fiatal növényeket tavasszal vegyük meg. A zöldlombú fajták mellett aranysárga lombú is létezik: ‘Aureum’. Majoránna. Tavasszal vetjük. Nyáron rendszeres metszéssel tartsuk egyensúlyban. Az ablakpárkányon világos helyen teleltessük. Termesszük meg saját fűszernövényeinket Bazsalikom-pesto 50 g bazsalikomlevél 2 gerezd fokhagyma 2 ek fenyőmag só, bors 100 ml olívaolaj 50 g reszelt parmezán sajt A parmezán kivételével minden összetevőt turmixban krémszerű masszává keverünk. Összekeverjük a parmezánnal és ízesítjük. Lezárt üvegben a hűtőben két hétig eltartható. Pasta, pasta! Nincsen pasta mártás nélkül. A rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a kakukkfű (Thymus vulgaris) fiatal hajtásai ízletessé teszik a húst és a paradicsommártást. A zsálya (Salvia officinalis) adja meg a vajas és tejszínes mártások igazi ízét. Az említett mediterrán hármas kedveli a napos, védett helyet, és jól társítható bazsalikommal és szurokfűvel bármilyen nagyobb edényben. Rozmaring (Rosmarinus officinalis) Rozmaring. Tavasszal vegyük meg cserepes növényként. Különösen mutatósak a csöngő hajtású fajták, A hajtások felső harmadát vágjuk le, és használjuk friss zöldfűszerként. A lakásban világos, de hűvös helyen teleltessük. Kakukkfű. Egy vagy két tő elegendő. Hajtásait virágzás előtt szedjük. Mint őshonos növényünk, télálló. Zsálya (Salvia). Cserepes növényként vehetjük meg. Jól felszerelt kertészetekben különböző fajtákat találunk: piros (‘Purpurascens’), zöld-fehér (‘Icterina’) levelekkel, de más fajták gyümölcsillattal, mint az ananászzsálya (Salvia elegans) is kaphatók. A fiatal leveleket használjuk. A zsálya télálló. Forrás: Konyhakert az erkélyen Forrás: edenkert.hu