Szuperételek – Nem csodaszerek, mégis csodát művelhetnek 2019-02-11 Blog, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Azokat az ételeket soroljuk a szuperételek közé, melyek tápanyagtartalmuk miatt kiemelkednek a többi közül. Nemcsak a tányéron, de a tápanyagtáblázatban is rendkívül mutatósak. Szponzorált tartalom A superfood kifejezés nem újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”. Miért fontos a szuperételek fogyasztása? A szervezetünk számára nem tudjuk kizárólag egy étellel biztosítani a szükséges vitaminokat és nyomelemeket. Ennek eredményeként kiemelten fontos, hogy változékonyan táplálkozzunk és minél inkább tápanyagdús ételeket együnk. A szuperételek előnye a többi étellel szemben (még néhány gyümölccsel és zöldséggel szemben is) az, hogy jelentősen több tápanyagot tartalmaznak grammonként – meséli Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem tulajdonosa. Így minden egyes harapással több tápanyaghoz jutunk, mint bármelyik más egészséges étel esetében. A szuperételekre jellemző a rendkívül magas antioxidáns tartalom is. Legtöbbjükről tudományos kísérletek sora bizonyítja, hogy megvédik a sejteket a károsodástól. Íme, néhány szuperétel, melyről nagyon ritkán, vagy talán még sosem hallottunk. Az ashwagandha az ayurvédikus orvoslásban előszeretettel használt gyógynövény. Ez talán az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt lehetséges. Mivel az Ashwagandha egy természetes adaptogén, ezért képes elősegíteni a relaxációt és csökkenteni a stresszt. A spirulina egy mikroszkopikus vízinövény, amely több mint 500 millió éve terem a Földön. Értékes tápanyagforrásként már az aztékok is fogyasztották. Két fő összetevője a fehérje és omega zsírsavak. Rengeteg jótékony hatása van, többek között vitalizáló és immunerősítő, serkenti az agyműködést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, megelőzi a gyulladásos folyamatokat. Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak. Kiemelendő kalcium tartalma is van, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A vadrizs Észak-Amerikában és Ázsiában őshonos, de ma már leginkább termesztett, nem pedig vad fűféle. Valódi rizs-rokonaihoz hasonlóan a B-vitamin, niacin és riboflavin tartalma magas, ráadásul teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes aminosavat. A tengeri moszat gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek a szív- és érrendszer egészségét támogatják. Emellett sok ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot, jódot és cinket. Az Andok országaiban őshonos maca egy gyökérzöldség, amelyből szárított por készül. Évszázadok óta használják az energia, állóképesség és libidó növelésére. Adaptogén növény, ami azt jelenti, hogy csökkenti a fáradtság érzését, segíti a regeneráció és gyógyulás folyamatát. A Gold Power például macat tartalmaz. A teff a legkisebb gabona a világon. Körülbelül 150 teff szem súlya egyezik meg 1 szem búza tömegével. A többi gabonaféléhez képest kiemelkedő a kalcium tartalma. A teff Etiópia csodagabonája. Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, több vasat, mint az árpa és a búza, gazdag rézben, cinkben, foszforban, magnéziumban, fehérjékben. Ráadásul még gluténmentes is. A camu camu egy az Amazónia esőerdeiben élő fa bogyója, mely rendkívül gazdag C-vitamin forrás, ezért íze enyhén savanykás. Ezen kívül a camu camu por rostokat és fehérjéket tartalmaz. Forrás: Hirado