Joghurttól a paprikáig – zsírégető ételek! – 2.rész 2020-07-05 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Torkig vagyunk vele, hogy nehezen mennek le a kilók, s közben még a finom falatokat is hanyagoljuk? Miért ne ehetnénk zsírégető ételeket? Bőven van köztük ízletes, s a kínálat igen változatos! Ha kordában szeretnénk tartani a súlyunkat, a zsírégető ételek jó választásnak bizonyulhatnak. Együk, igyuk őket, iktassuk a heti étrendünkbe, s máris megkönnyebbülhetünk – szó szerint. Lássuk, miből válogathatunk, ha valami finomat, de fogyást elősegítőt akarunk enni! Cikkünk előző részében 14 zsírégető ételt mutattunk be. Következzen most a többi! 15. Zabkása: rostban gazdag teljes gabona, amelyben a víz is bőséges, ráadásul meleg. Nagyon telítő kombináció. Hosszabb ideig tart megemészteni, s telítettebbnek is érezzük magunkat. A cukrot mellőzzük, fahéjat vagy szerecsendiót viszont bátran szórhatunk rá. 16. Extrudált kenyér: a teljes kiőrlésű rozskekszek, extrudált kenyerek alacsony zsírtartalmú, rosttal teli választások. Vizsgálatok szerint aki a finomított gabonát teljes kiőrlésűre cseréli, annak kevesebb a hasi zsírja. A teljes kiőrlésű gabona több növényi tápanyagot tartalmaz. 17. Tabouli: kiemelkedő étel a teljes kiőrlésű bulgur búza is, amely a tabouliban megtalálható. Rostban és fehérjében is gazdag, zsír- és kalóriaszegény. Telítő és finom. Teljes ételt készíthetünk vele bab vagy paradicsom, uborka, petrezselyem hozzáadásával. 18. Leves: a húsleves (tehát nem krémes!) alapú levesek értékes zsírégető ételek. Sok víz van bennük, telítenek, de kevés kalóriát tartalmaznak. S mivel melegen fogyasztjuk őket, meggátolják, hogy túl sokat együnk. Sőt, a főételnek jóval kevesebb hely jut így. Telítő, alacsony kalóriás leveseket csirkével, hallal, zöldségekkel és babbal egyaránt készíthetünk. 19. Saláta: a saláta azért jó zsírégető étel, mert víztartalma miatt szintén kevesebb helyet hagy a gyomorban más étkek számára. Tegyük változatossá, számos zöldséggel és akár gyümölcsökkel is keverhető. Az öntetekkel vigyázzunk, mert szükségtelen plusz kalóriák lehetnek. 20. Ecet: salátáinkat érdemes olajjal és ecettel megöntöznünk. Jóval kielégítőbb lesz az ízük, s kevesebb kalóriát fogyasztunk velük. 21. Mogyorófélék: kiváló mód az éhség csökkentésére két étkezés között, ha diót, mogyorót eszünk. Fehérjében gazdagok, rostot és egészséges zsírt tartalmaznak. Tanulmányok szerint elősegítik a fogyást és javítják a koleszterinszintet, ha módjával fogyasztjuk őket. Mivel kalóriában gazdagok, keveset kell enni belőlük. 22. Pattogatott kukorica: a sima pattogatott kukorica nem sok kalória, ha zsír- és cukormentesen készítik. 23. Sovány tej: a lefölözött tej fehérjét, kalciumot, D-vitamit biztosít számunkra, s nincs benne annyi zsír, mint a teljes tejben. S noha zsírszegény, ettől még telít, hosszabb ideig a gyomorban marad. 24. Sovány hús: kiváló zsírégető étel. A fehérje hosszú időre telíti a gyomrot, az emésztés során pedig több kalóriát égetünk. Válasszuk azonban meg óvatosan, milyet fogyasztunk – a sötét húsok zsírosabbak, a bőr nélküli csirke azonban teljesen megfelelő. Marhából a vékony szeletet, a hátszín steaket is ehetjük. 25. Hal: egyike a legjobb fehérjeforrásoknak. A legtöbb hal alacsony zsírtartalmú, s értékes Omega-3 zsírsav található benne. A lazac, hering és más zsíros halak egyébként védenek a szívbetegségek és egyéb krónikus állapotok ellen. 26. Bab: a bab, mint zöldség, szintén értékes zsírégető étel – remek fehérje- és rostforrás, s kevés kalóriából is telítettnek érezzük magunkat. Levesbe, salátába egyaránt kitűnő választás, öntetet is készíthetünk vele. Egy csészényi bab 12,5 gramm rost, 4 gramm zsír és 15 gramm fehérje. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php