Süssünk cseresznyés rétest 2014-06-26 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Igaz, hogy a meggyesés túrós rétes elterjedtebb, mint a cseresznyés, de a meggyes verziót is érdemes kipróbálni, mert igazi különlegesség! Hozzávalók 100 g olvasztott vaj 1 tojás 4 evőkanál cukor 100 ml tej 1 csipet só egy diónyi élesztő vanília aroma 250-300 g liszt vanília cukor Töltelék 1 kg cseresznye 3 evőkanál búzadara 1 csésze cukor 1 csésze víz Elkészítés Egy tálban jól elkeverjük az élesztőt cukorral és hozzáadjuk a tejet, tojást, aromát, sót, 50 g olvasztott vajat és a lisztet. Jól összegyúrjuk a tésztát és elzárt meleg helyen hagyjuk kelni. Miután a tészta kétszeresére nőtt kinyújtjuk és rákenjük a maradék olvasztott vajat. Egy fóliában feltekerjük a tésztát és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Megmossuk a cseresznyét, leszedjük a szárakat és kimagozzuk. Egy csésze vizet egy csésze cukorral felteszünk a tűzre és addig főzzük amíg vastag szirup lesz belőle. Hozzáadjuk a cseresznyét és hagyjuk még kicsit rotyogni. Hagyjuk hűlni a szirupos cseresznyét, azután leöntjük a folyadékot és összekeverjük búzadarával. Így felszívódik a maradék lé. Kivesszük a rétes tésztát a hűtőből és jól meggyúrjuk. Egy nagy vagy két kisebbet lapot nyújtunk belőle, amit megtöltünk cseresznyével és utána feltekerjük. Megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk vanília cukorral. A tekercseket egy kiolajozott és liszttel kitapétázott tepsibe helyezzük és 30-35 percre betesszük a sütőbe. Forrás: