Fűszerezni egészségesen – Top5 2015-08-28 Blog, Otthon Megosztás: Tweet Hallottuk már azt a biztatást, fűszerezzük meg az életünket? Még egészségünk is profitálhat belőle. Milyen fűszereket érdemes használnunk és hogyan? A jó fűszerezés mennyeivé teheti ételeink ízét – közben azonban egészségünkre, sőt szépségünkre isigen jó hatással lehet. Lássuk, hogyan. Az ízletes fűszerezés gyors és egyszerű módszere az immunrendszer erősítésének. Különösen ősszel és a téli hónapokban hasznos, amikor az influenza és a megfázás kórokozói szinte mindenütt ottvannak. A gyógynövényekhez hasonlóan a fűszerek is gyógyhatású szereknek számítottak évszázadokon át – ugyanakkor egyes fűszereknek különleges immunerősítő hatásaik vannak. Az anyagcsere felpörgetéséhez például igen hasznos a kapszaicin, mely a szervezet belső hőmérsékletét megnöveli. A csípős paprikában nagyobb mennyiségben megtalálható – a fogyás felgyorsítására éppenséggel ez a mennyiség szükséges. Fűszert a szépségért! A boltokban kapható kozmetikumok mellett a természetes fűszerek és gyógynövények is hatásosak abőr problémák kezelésében, valamint az egészséges és ragyogó arcszín fenntartásában. A fűszereket könnyű megtalálni minden zöldséges üzletben, rendkívül jó ízfokozók, miközben élénk színt és csak kevés – vagy semennyi – kalóriát adnak az ételekhez. Íme a leggyakoribb fűszerek, melyekkel az egészséges fűszerezés elérhető: 1. Fahéj Antibakteriális hatású, az élelmiszerek természetes tartósítószere és még a vércukorszintet is képes kordában tartani. Serkenti a vérkeringést, jó hatással van az emésztésre, és pozitív hatásai vannak a hányingerre, hasmenésre nézve. Két fő típusuk van, a Ceylon-i fahéj, mely főként Sri Lanka és Madagaszkár területén nő, és a cassia fahéj, mely Indonéziából és Kínából származik. A cassia fahéj fogyasztását ne vigyük túlzásba, mivel vérhigító kumarint tartalmaz. A terhes nők csak orvosukkal konzultálva fogyaszthatnak fahéjat. 2. Kurkuma Ez az élénk színű fűszer külsőleg és belsőleg is előnyös. A bőrnek természetes ragyogást ad (tegyünk belőle egy keveset éjszakai krémünkbe és reggel mossuk le!), sőt természetes védelmet nyújt az UV-sugarak ellen. Tonizáló hatása van a bőrre és az öregedést is gátolja. Nem beszéltünk még az antioxidáns és gyulladásgátló hatásokról, valamint arról, hogy egészségesen tartja az ízületeket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt képes megelőzni a szívbetegségeket és segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében is. Nagyon finom salátákra, rizsre permetezve, csirkével, hallal, de ha a reggeli smoothie-ba szórunk egy keveset, szintén jól járunk! 3. Fokhagyma A fokhagymában levő allicin fantasztikus antioxidáns erővel bír, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen is. Ha az egészséges fűszerezést fokhagymával végezzük, csodás immunerősítőt kapunk, a fekete, erjesztett fokhagyma pedig – amely az utóbbi években egyre népszerűbb a televíziós főzőműsoroknak köszönhetően -, kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a nyers fehér fokhagyma. 4. Fekete bors Nemcsak az ízlelőbimbókat serkenti ez a jól ismert fűszer, zsírégető szerepe is jelentős. Segíti a létfontosságú tápanyagok felszívódását a szervezetben és segít fenntartani az általános egészséges állapotot. Magas káliumszintjének köszönhetően a feketebors a vérnyomást kordába tartja és a szívritmus is állandóvá válik. Hasznos a vízvisszatartásban, hozzájárul ugyanis az izzadáshoz és a vizeletürítéshez. Adjuk minden ételhez, amihez csak illik! 5. Szegfűszeg Főként ünnepeken használjuk ezt a kellemes fűszert, de az év folyamán bármikor jó szolgálatot tehet. Levesbe, pörköltbe kiváló, de a hagymához is keverhető. A szegfűszegnek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Illóolaja fájdalomcsillapító, sőt segíthet íny- és fogfájdalom esetén (mindig konzultáljunk azonban orvosunkkal, mielőtt alkalmazzuk). Ha eddig mellőztük a szegfűszeget, itt az ideje, hogy használjuk! Kellemes íze mellett jelenős egészségjavító is. Kell ennél több? Forrás: