A leghasznosabb mirtusz – A szegfűszeg

Szegfűszeg illóolaj gyomorbántalmakra és fertőzésekre egyaránt használható, sőt a fogfájást is enyhítheti, ha bedörzsöljük vele ínyünket.

A szegfűszeg latin neve Eugenia caryophyllata és a mirtuszfélék családjába tartozik.

A gyógynövény a Molukka-szigeteken, Fülöp-szigeteken őshonos, Afrikában ültetvényeken termesztik. További előfordulási helyei Zanzibár és Pempa szigete, továbbá Madagaszkár, Tanzánia, Indonézia és India.

Az illóolajok előállításához a még ki nem nyílt bimbókat használják, melyeket megszárítanak, amikből vízgőz-desztillációval vonják ki az illóolajokat. 15-20 % illóolaj nyerhető ki a szárított virágokból, a levelekből ennél kevesebb. Az 1 kg illóolaj termeléséhez szükséges mennyiség: 6-8 kg szárított virágbimbó.

Az illóolaj világos sárga színű – tárolás közben megbarnulhat – erős, friss, keleties, édeskés, fűszeres illatú. Fő összetevői: eugenol, eugenil-acetát, továbbá metil-aminketon, kariofillen, oleanolsav.

szg

No, de mire jó?

Gyomor- és bélbántalom, fertőző betegségek esetén a szobában elpárologtatni; nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrfelületek kezelésére borogatás formájában alkalmas. A legjobb fog-, fogíny fájdalom és gyulladás elleni szer. Izületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére is kiválóan alkalmas.

Belsőleges is alkalmazható, hiszen csíraölő, fájdalomcsillapító, gyomorerősítő, görcsoldó, emésztésjavító, köptető, erősítő, felfúvódás-szüntető, a sebgyógyulást, a szülést elősegítő hatású.

szegfüsz2

És még mire?

Aromalámpában, karácsonyi illatok és hangulat megteremtéséhet 6 csepp szegfűszeg 4 csepp fahéj és 5 csepp narancs illóolajat javasolt összekeverni.

Helyi érzéstelenítő hatása következtében a gyulladt és fájdalmas területet akár tömény illóolajával is be lehet kenni viszonylag gyorsan, csillapítja a fájdalmakat. Hatása fokozható fürdés után vizes bőrön keresztül. Antibiotikus hatással is rendelkezik, ezért gátolja egyes baktériumok fejlődését.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a fogorvoslásban fogínygyulladás, ideiglenes fogtöméseknél, szájápolásra használható. Szájvíz készítéséhez 3 cseppjét 1 teáskanál 70%-os alkohollal összerázzuk és utána 2 dl langyos vízbe elkeverni.

Fogfájáskor dörzsöljük be a fájós fogunk körül a fogínyt tömény illóolajával. Pár másodpercig erősen csípi, majd teljesen képes elzsibbasztani a fogínyt és megszünteti majd egy percen belül a fájdalmat.

szefűszeg3

Van, amikor nem szabad!

Az arra érzékenyeknél tömény kivonata irritálhatja a bőrt, ezért külsőleg 1%-nál nagyobb hígításban folyamatos jelleggel ne használjuk. Nem ajánlott terheseknél, gyermekkorban, valamint szoptatás időszakában.

Pszichés és lelki hatás

A szegfűszeg illóolajat felfrissíti a szellemünket, kellemes keleties illata miatt segít felülemelkedni a mindennapi problémákon, tovaűzi a rossz emlékeket, és fogékonnyá tesz az új élmények és kihívások befogadására. Segít kimozdulni a holtpontról és energiát ad új célok és gondolatok befogadására.

Érdekességek

Régebbi tudományos nevének egyikét (Eugenia caryophyllata) Eugen de Savoya (Savoyai Jenő) emlékének megörökítése céljából alkották, aki jeles növényismerő és füvészkertek létesítője volt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.