Veszélyes az időskori dehidratáció 2015-04-03 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet. Ausztráliától Svédországig világszerte 12 ország, köztük számos helyi, valamint európai, illetve nemzetközi szervezet hívja fel a figyelmet a problémára a Nemzetközi Táplálkozás és Hidratáció Héten (Nutrition and Hydration Week) március 16 és 22 között. A kezdeményezéshez idén először Magyarország is csatlakozott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) képviseletében. Az időskori dehidratáció rengeteg veszéllyel jár. Súlyos, sokszor életveszélyes sérüléseket okozhat egy-egy kiszáradás miatti esés. Emellett a dehidratáció húgyúti fertőzéseket, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet, székrekedést eredményez, illetve csökkenti az agyműködést. Időskorban, elviekben ugyanúgy kb. napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, mint egy átlagos felnőttnek, mégis, néhány, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel náluk kiszáradás. Az idősek több gyógyszert szednek, ami növelheti a vizelettel távozó folyadék mennyiségét a szervezetből, blokkolhatja a szomjúságérzetet és egyéb módokon is befolyásolhatja a hidratáltságot. Sok idős valamilyen formában akadályoztatva van a mozgásban, ezért szándékosan korlátozza a vizelési gyakoriságot és kevesebb folyadékot iszik. A vese folyadékmegtartó képessége csökken, így a vizelettel több víz ürül ki. Mivel az idősek memóriája is általában romlik, gyakran megfeledkeznek az ivásról. Mit tehetünk idős családtagjaink megfelelő folyadékbevitele érdekében? Sok időskori betegség és állapot speciális étrendet igényel – mint a cukorbetegség, emésztési problémák, nyelési nehézségek – fontos, hogy ehhez is igazítsuk a napi folyadékbevitel mennyiségét és milyenségét. Az időseknek sokszor nehezükre esik az ivás, a nagyobb víztartalmú ételeket – levest, főzeléket, joghurtot – viszont szívesebben fogyasztják. Ha rágási-, nyelési nehézségek miatt nem tudnak megbirkózni a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, készítsük el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában; áttörve-pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak. A hőség többlet vízveszteséggel jár, ezért figyeljünk arra, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen. Az MDOSZ évek óta szakmai partnere az Európai Hidratációs Intézetnek (EHI), amely együttműködés keretén belül folyamatosan juttatjuk el a szakemberek és a lakosság részére a folyadékfogyasztással összefüggő információkat. 2015-ben az EHI is Szövetségünkkel egyidőben csatlakozott a Táplálkozás és Hidratáció Héthez. Szándékunkban áll az elkövetkezendő évben is folytatni a kezdeményezést, és a lehetőségeinkhez mérten tovább bővíteni. Forrás: