6 szabály: így fogyjunk le egészségesen terhesség után! 2013-08-05 Iskolatáska Megosztás: Tweet Egy csapásra lefogyni? Varázslatos módszer nincs a terhességet követő lefogyáshoz – az egészséges étkezés azonban kétségtelenül sokat segíthet! A kismamák többsége el sem tudja képzelni, hogy egy-két hónappal a szülés után melltartóban és bugyiban a nyilvánosság elé álljon – mint például a szupermodell Heidi Klum. Mágikus módja nemigen van annak, hogy valaki ilyen gyorsan visszanyerje régi alakját, az egészséges étkezéssel és mozgással azonban van rá esélyünk. Az átlagos diétázóval szemben az újdonsült anyukának bizonyos tápanyagokra szüksége van, hogy saját és gyermeke egészségét is őrizze. Íme néhány étel, amellyel fogyhatunk, fenntarthatjuk az energiánkat valamint magunk és a babánk egészségét is. Magas fehérje tartalom A magas fehérjetartalmú ételek felveszik a harcot az éhség ellen, és jobban telítenek, mint a szénhidrátok. Számos fehérje forrás – így a hal, marhahús és tojás – vasban, B12 vitaminban is gazdag, amellyel az energiánkat is fokozhatjuk. Sovány húsokat fogyasszunk és egyszerre ne sokat, valamint ügyeljünk a visszafogott zsírbevitelre is. A telített zsírok nem segítik a diétánkat, és a szívünkre is rossz hatással vannak. Harcoljunk a gyulladás ellen A test számára traumát és stresszt okozó változás okozhatja, hogy az immunrendszer belső gyulladással reagál. Vegyük fel a harcot ellene olyan ételekkel, amelyek gyulladásgátlók. A zöld teától kezdve az áfonyán át a fűszerekig, mint például fokhagyma vagy kurkuma, mindegyik jó lehet. Tartózkodjunk a cukortól, amely csak fokozza a gyulladást és növeli a vércukrot. Több tejet! Ha szoptatunk, a szakértők 500 kalória bevitelét ajánlják naponta a tápanyagban gazdag ételekből. Igyunk elég vizet, rostban gazdag ételeket és lehetőleg mellőzzük az alkohol fogyasztását. Amit megeszünk, az az anyatejbe is bekerül, tehát ha a babának hasmenése van, fel van puffadva vagy kiütései lesznek, az minden bizonnyal allergiás reakció valamelyik ételre. Ha kevés a tejünk, javasolható néhány gyógynövény – kamilla, édeskömény, görögszéna mag – fogyasztása, amely növeli a tej mennyiségét. Használatukról azonban az orvosunkkal is konzultáljunk. Vitamin ABC Íme a vitaminok, amelyek hasznosak egy édesanya számára. A szoptatás során sok A-vitamint veszítünk, ezt pótolhatuk spenót, répa, édes burgonya vagy káposzta fogyasztásával. A C-vitamin szempontjából szintén pótolásra szorul egy nő, ha szoptat. A piros paprika, a narancs, a brokkoli remek forrásai. A D-vitamin erősen tartja a csontokat, és sok termelődik belőle, ha a bőrt napsugár éri. Sok anyuka szinte a négy fal között éli mindennapjait az első hónapokban – érdemes napra menni. Együnk gombát, tojást és pasztőrözött tejet. Az egészséges vérkeringést segíti az E-vitamin. A dióban, magvakban és a tojásban is megtaláljuk. Az újdonsült anyukáknak nagy szükségük van káliumra is. Számos multivitamin készítmény nem tartalmazza ezt a vérnyomáscsökkentésre is alkalmas tápanyagot. Banánból, nagyhüvelyű holdbabból (limabab) is pótolhatjuk. Fontos a szoptatós anyák kalcium-bevitele is. Az erős fogakhoz és csontokhoz szükséges, ezért győződjünk meg róla, hogy eleget fogyasztunk-e. A tejtermékekben megtalálható, de a borsó, a bab, a füge, a leveles zöldségek is kiváló kalciumforrások. A hal és a halolaj valóban csodákat tesz – mivel Omega 3-zsírsavban gazdag. Fontos a baba értelmi képességeinek, érzékelésének, kognitív képességienk fejlődéséhez, ráadásul csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét. Az Omega 3-zsírsavat a lazac, a tonhal és a diófélék is tartalmazzák. Forrás: