Süssünk Kossuth-kiflit!

Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Az államférfi a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, amelynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt.

A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, amely Kossuth Lajos kedvence lett.

Hozzávalók

  • 9 tojás
  • 18 deka vaj vagy margarin
  • 36 deka porcukor
  • 36 deka liszt
  • ½ citrom leve

kifli

A tetejére:

  • darált dió
  • porcukor

A tojásfehérjéket elválasztjuk a sárgájuktól. A fél citrom levét kifacsarjuk. Egy edénybe kimérjük a vajat és a cukrot. A mixerrel felverjük a fehérjét habnak. Majd egy külön edényben a vajat és a cukrot keverjük össze, egyesével-kettesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. Hozzákeverjük a citromlevet is, végül a lisztet. Fakanállal óvatosan hozzákeverjük a tojáshab egyharmadát, majd ha ezzel szépen elkeveredett, akkor az egészet.

Azért jó ez a sorrend, mert ennyi idő alatt nem esik össze a hab, viszont nem is kell elmosni a habverőket, hiszen a sárgája után nem lehetne a fehérjéket felverni. Fordítva viszont igen.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a nyers tésztát, tetejét megszórjuk darált dióval és porcukorral. 175 fokon 50-60 percig sütjük, amíg a széle pirulni nem kezd. Ha kihűlt, egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle

Forrás: