Merjünk nagyot alkotni: Dobos szelet

A dobostorta hungarikum, megalkotója Dobos C. József (1847–1924) híres pesti cukrászmester volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. Lássuk a receptjét!

Piskóta elkészítése

2×2 tojásból 2 vékony piskóta lapot sütünk, és amikor kihűltek 3 egyforma lapra osztjuk, vagyis 6 lapot vágunk belőle

Krém elkészítése

  • 15 deka Rama margarin
  • 15 deka porcukor
  • 2-3 kanál kakaópor

Az égetett cukor a tetejére 20 deka porcukorból.

dobos-torte

Elkészítése:

A hozzávalókat krémmé keverjük és a lapokat megtöltjük vele.Az 5. lap tetejére is teszünk krémet. A porcukort felolvasztjuk, és a kapott égetett cukrot vékony vajas késsel a 6. lap tésztára kenjük, és még melegen margarinos késsel beosztjuk szeletekre, majd amikor kihűlt felszeleteljük. Szeletenként a krémes tészta tetejére tesszük.

Forrás: