Három remek epres sütemény recept

Ha tavasz, akkor eper! A piacok és a zöldséges boltok polcai is roskadoznak a gyönyörű piros nagy szemű zamatos eprektől, amelyekből számtalan finom édesség és sütemény készíthető.

Érdemes kihasználni az eperszezont a konyhában is. Mi most három finom epres süteményreceptet mutatunk be!

Epres palacsinta:

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss eper, 4 evőkanál sűrű tejföl vagy tejszínes krémsajt (mascarpone), 4 vastagabb palacsinta, 2 evőkanál porcukor.

A palacsintákat süssük meg előző nap. Használjunk hozzá teljes kiőrlésű lisztet, így egészségesebb. Egy kevés tejfölt (tejszínkrémsajtot) és epret helyezzünk a palacsinták egyik negyedére, hajtsuk ketté, tegyünk rá újabb epres tölteléket, ismét hajtsuk ketté. (A nagyobb szerű epreket vágjuk félbe, negyedbe.) Szórjuk meg porcukorral, két percre tegyük forró grill alá vagy forró sütőbe, és azonnal tálaljuk. Tejszínnel vagy csoki sziruppal is tálalhatjuk.

eper

Eperkrém torta

25 deka-hámozott, darált mandula, 25 deka. cukor, 1 narancs reszelt héja és 8 tojássárgája jól elkeverve, 8 tojás keményre vert habjával s fél evőkanál zsemlyemorzsával lesz még könnyedén elvegyítve s azután tortaformában 3 egyforma részben süve. A kihűlt tortát azután a következő krémmel töltjük: 3 tojás-sárgáját 3 nagy kanál cukorral habosra keverünk, 3 nagy kanál tejjel elkeverve, gőzben sűrű krémet főzünk belőle. 18 deka vajat elkeverünk, a kihűlt krémet s 3 kanál passzírozott eperlekvárt hozzátéve egy pár csepp, színezővel rózsaszínűre festjük s a tortát megtöltve, oldalt is avval kenjük be, fölül pedig narancsjéggel vonjuk be.

Epres madártej

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 40 dkg eper, 1 liter tej, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 evőkanál liszt.

Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak amikor a vaníliás tej megfőtt, kihűtöm, és a közben turmixgépen pépesített epret, hozzákeverem. Díszítésül egy-egy szép eperszemet teszek a habgaluskákra. Málnával és szederrel is nagyon finom.

// vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);
// ]]>

Forrás: