Fahéjas csiga, ahogy a svédek szeretik

Fahéj illatát még a legrosszabb orrú ember is megérzi, hiszen páratlan fűszer. Különleges receptet osztunk most meg veletek, amely tökéletesen illik egy pohár meleg tejhez vagy forró csokihoz.

Hozzávalók 10 főre

Tésztához:

15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy Rama
5 dl tej
50 g élesztő
1 dl cukor
1/2 tk só
2 tk őrölt kardamom
85 dkg (kb. 1,4 l) sima liszt

Töltelékhez:

15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy Rama
1 dl cukor
2 ek fahéj
Kenéshez:

1 tojás
jégcukor vagy szeletelt mandula

Elkészítés

A tejet 37 fokra (kézmeleg) melegítjük.
Az élesztőt egy 3-4 l űrtartalmú keverőtálba morzsoljuk, ráöntjük a tejet, elkeverjük.
Hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot, sót és végül a kardamomot.
A lisztet kimérjük, a tésztához adjuk, kb. fél dl-t félreteszünk a nyújtáshoz. Erősen megdolgozzuk a tésztát, géppel kb. 5 percig, kézzel 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas és egynemű nem lesz. Kb. 30 percet letakarva kelesztjük.
Géppel újra átdagasztjuk, vagy kézzel lisztezett deszkán átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, mind a négy adagot téglalap alakúra nyújtjuk.

cinnamon-rolls-with-icing-a

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztákat vastagon megkenjük, és feltekerjük (mintha piskótatekercs lenne). Minden tekercset 10 szeletre vágunk, a vágott felükkel felfelé a kis tekercseket papírkapszliba tesszük (ugyanaz a papír, amit a muffinhoz használunk). Letakarva 40 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 225-250 fokra előmelegítjük.

A megkelt csigákat tojással megkenjük, szórócukorral/ mandulával meghintjük, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kisült citromos cukormázzal is beboríthatjuk.

Forrás: