Fahéjas csiga, ahogy a svédek szeretik 2013-09-24 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Fahéj illatát még a legrosszabb orrú ember is megérzi, hiszen páratlan fűszer. Különleges receptet osztunk most meg veletek, amely tökéletesen illik egy pohár meleg tejhez vagy forró csokihoz. Hozzávalók 10 főre Tésztához: 15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy Rama 5 dl tej 50 g élesztő 1 dl cukor 1/2 tk só 2 tk őrölt kardamom 85 dkg (kb. 1,4 l) sima liszt Töltelékhez: 15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy Rama 1 dl cukor 2 ek fahéj Kenéshez: 1 tojás jégcukor vagy szeletelt mandula Elkészítés A tejet 37 fokra (kézmeleg) melegítjük. Az élesztőt egy 3-4 l űrtartalmú keverőtálba morzsoljuk, ráöntjük a tejet, elkeverjük. Hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot, sót és végül a kardamomot. A lisztet kimérjük, a tésztához adjuk, kb. fél dl-t félreteszünk a nyújtáshoz. Erősen megdolgozzuk a tésztát, géppel kb. 5 percig, kézzel 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas és egynemű nem lesz. Kb. 30 percet letakarva kelesztjük. Géppel újra átdagasztjuk, vagy kézzel lisztezett deszkán átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, mind a négy adagot téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztákat vastagon megkenjük, és feltekerjük (mintha piskótatekercs lenne). Minden tekercset 10 szeletre vágunk, a vágott felükkel felfelé a kis tekercseket papírkapszliba tesszük (ugyanaz a papír, amit a muffinhoz használunk). Letakarva 40 percet kelni hagyjuk. A sütőt 225-250 fokra előmelegítjük. A megkelt csigákat tojással megkenjük, szórócukorral/ mandulával meghintjük, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kisült citromos cukormázzal is beboríthatjuk. Forrás: