Reggelire – Francia zöldséges pite 2014-05-09 Egészséges otthon Megosztás: Tweet Az ízek szerelmeseinek kedvezünk mai reggeli receptünkkel. Vigyázat! Öveket becsatolni. Francia gasztro túra indul. Hozzávalók 4 főre A tésztához: 25 dkg liszt 1 teáskanál só 17 dkg vaj 3 dkg kéksajt Pissaladiére Nicoise (feltéthez): 90 dkg vöröshagyma 1 közepes db piros kaliforniai paprika 4 teáskanál kapribogyó 5 dkg olajbogyó 1,5 teáskanál kakukkfű 1,5 teáskanál rozmaring 1 csokor bazsalikom 4 ek olívaolaj 1 teáskanál balzsamecet 0,5 teáskanál fekete bors 8 dkg kéksajt 2 gerezd fokhagyma Elkészítés Először az omlós tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, a vajat előzetesen szobahőmérsékleten puhítjuk. Lisztet átszitáljuk, kevés sajttal kis pikantériát adunk a tésztának, majd hűtőbe tesszük pihenni legalább egy órára. Ezalatt elkészítjük a hagymás feltétet: apróra vágjuk a vöröshagymát, és a fűszerekkel (borsot kivéve) és nagyon alacsony hőmérsékleten főzzük legalább negyven percen keresztül lefedve. Kicsit oda fog kapni, de semmi ok a pánikra, sőt, ne hagyjunk az edény alján a megbarnult hagymadarabkákat. Ezalatt jó 15 percig elősütjük a tésztát a sütőben. Ha a hagyma már szép színt kapott, akkor lehúzzuk a tűzről, és meglocsoljuk a balzsamecettel, meghintjük borssal, és beledobáljuk az apróra kockázott paprikát. Visszatesszük a tűzre, és pár percig pirítjuk. Mehet a félig sült tésztára a hagymás keverék, rá a felaprított kapri- és olívabogyó, valamint a kéksajt, amit egyszerűen csak morzsoljunk rá a pite tetejére. Kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk a pite tetejét, és 160 fokon jó 20 perc alatt süssük készre. Meg kell várni, amíg a pite teljesen kihűl! Egyrészt ekkor már tényleg szeletelhető, másrészt az íze langyosan bontakozik ki igazán. Friss saláta is tálalható mellé. sütési hőfok: 160°C sütési mód: alul-felül sütés Forrás: