Kávéimádók vagyunk? – A genetika is oka lehet!

Minél keserűbb, annál többet iszunk?

A kávé nem igazán kesernyés íze miatt csábít el bennünket. Egy új tanulmány szerint egy genetikai variáns is tehet arról, hogy az emberek nagy része kávérajongó.

A keserű íz alapvetően figyelmeztetőként hat – természetes védekezési lehetőséget nyújt a számunkra ártalmas élelmiszerekkel, folyadékokkal szemben. Ennek alapján azonban a kávét is ki kéne köpnünk – vélekednek a kutatók.

Csakhogy egy új tanulmány arra mutatott rá – melyet az Egyesült Királyságban végeztek 400 ezer ember bevonásával – , hogy minél érzékenyebb valaki a koffein keserű ízére, annál több kávét iszik. Az érzékenységet egy genetikai variáns okozza.

kavezacc

„Azt várná az ember, hogy akik különösen érzékenyek a keserű ízre, így a koffeinére is, azoknál kevesebb kávé fogy –  ám az igazság az, hogy a fokozott érzékenységgel bírók megtanulták társítani a jó dolgokat ehhez, s ez a stimuláció, amellyel a koffein, avagy a kávé szolgál” – magyarázta Marilyn Cornelis, a Chicagói Northwestern Egyetem megelőzés- orvostudományi professzor asszisztense az egyetem sajtóközleményében.

Hozzátette: az ízt hosszú ideje tanulmányozzák, de a teljes mechanizmus máig nem teljesen világos számukra. „Szeretnénk megérteni a dolgot biológiai szempontból is”- hangsúlyozta Marilyn Cornelis.

A tanulmányt a Scientific Reports folyóiratban közölték.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php