A lányok ugyanolyan okosak, mint a fiúk!

Az önbizalom javítja a matematikai készségeket a lányoknál.

A lányok ugyanolyan jók matematikából, mint a fiúk, csak a fiúk sokkal magabiztosabbak a tudásukban, állítják kutatók egy, a Psychological Bulletin nevű szaklapban megjelent tanulmányban.

,,A nemzetközi adatok analizálása támpontokat nyújtott arra vonatkozólag, hogy a lányok miért választják kevésbé szívesen az olyan hivatásokat, mint a matematikus, mérnök, tudós stb." -írja tanulmányában Nicole Else-Quest a pennsylvániai Villanova Egyetem pszichológia professzora.

A lányok azokban az országokban, ahol a női egyenjogúság elfogadott, jobban teljesítenek a matematikai tesztekben. Azokban az országokban is igaz ez, ahol több nő van kulcsfontosságú vagy stratégiai pozícióban.

zhrxgbvj17

,,A sztereotípiák a matematikában levő női alsóbbrendűségről, szemben állnak a tényleges tudományos adatokkal. Az eredmények azt mutatják, hogy a lányok ugyanolyan szinten teljesítenek, mint a fiúk, amint helyes oktatási eszközöket alkalmaznak náluk, és ha megismertetik velük azokat a nőket, akik jeleskedtek a matematikában." – tette közzé sajtóközleményében Else-Quest.

A kutatók 69 országból 493 495 tizennégy, és tizenhat év közötti olyan diák adatait elemezték, akik korábban részt vettek két tanulmányban, melyeket a Trends in International Mathematics és a Science Study, valamint Program for International Student Assessment nevű szervezetek készítettek.

,,Ez a meta-elemzés megmutatta, hogy a tanterv minősége hat a gyerekek tudására, így az iskoláknak, tanároknak és családoknak kell értékelniük a lányok tanulási teljesítményeit matematikából, hiszen ha ösztönözve vannak, ugyanolyan jól teljesítenek, mint a fiúk." – mondta Else-Quest.

Forrás: