A kistestvér mindig okosabb!

Ha két év is eltelik két gyermek születése között, a születendő picinek sokkal jobbak lesznek a tanulási képességei, mintha azonnal a testvére után születne meg – állítják a Notre Dame Egyetem kutatói.

Jobban fog olvasni, és a matematikával sem lesz annyi baja a gyereknek, ha két évvel a testvére után jön a világra. A kutatók az 1979-es amerikai National Longitudinal Survey of Youth (NLSY79) egy 12 686, tizennégy-és huszonkét év közötti fiatalon alapuló reprezentatív felmérés adatait használták. A kutatók célja az volt, hogy azonosítsák a korkülönbség ok-okozati hatásait.

s0xuobh0

"Az eredményeink arra utalnak, hogy ha az újabb baba nem rögtön, hanem legalább két év múlva érkezik, a fiatalabb testvérre már nagyobb figyelmet tudnak fordítani a szülők és a tanulmányi eredményei is jobbak lesznek. A szülők mindig meglepődnek, hogy van egy ideális idő, ami jó, ha eltelik két gyermek vállalása között, pedig ez valóban számít." – nyilatkozta Kasey Buckles, a kutatás vezetője az egyetem sajtóközleményében.

A testvérek közötti ideális korkülönbséget már sok korábbi tanulmány is vizsgálta, azok azonban csak a születési súlyra és a csecsemőhalandóságra tértek ki.

Forrás: