Rettegett zsírok – Melyikből nem lesz baj

A szénhidrátok és a fehérjék mellett nem árt a zsírok tulajdonságairól is többet tudnunk – milyen zsírok szükségesek az egészséges táplálkozáshoz? Mi a biológiai szerepük?

A zsírok nem csak hogy kellenek az egészséges étkezéshez, de a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlenek. Szükségesek szervezetünk felépítéséhez és az anyagcserénk működéséhez is.

A zsírok vízben nem oldhatók – emiatt a szervezetünk lipoproteinek, azaz fehérjékkel alkotott vegyületcsoportok formájában szállítja őket: ezek kis cseppek, melyeket lipidek és fehérjék alkotnak. A vérből a zsírok beépülnek a zsírszövetekbe, a májba és az izomszövetekbe. Energiatárolás a feladatuk, illetve a mobilizálás.

A zsír igen sok energiát tartalmaz: egy grammban kétszer annyi energia van, mint ugyanennyi fehérjében vagy szénhidrátban. Az emberi test sok zsírt képes elraktározni: akár testtömegének 50 százaléka is lehet zsír, és ha a nagyon elhízott emberekre gondolunk, esetükben extrém mennyiségről van szó.

Foto: pixabay.com

Mi a zsírsavak feladata?

A trigliceridek szintézisét lipogenézisnek nevezzük. A májban és a zsírszövetben történik, a zsírszövetben pedig a raktározás zajlik. Lipolízis a trigliceridek mobilizációja lipáz enzimek segítségével. Ennek során zsírsavak és glicerin jönnek létre, a glicerint a vérkeringés a májba szállítja.

Ugyancsak a vérpályába jutnak a zsírsavak, albuminhoz kötődnek, majd szabad zsírsavként a szervekhez szállítódnak. A sejtekbe kerülnek, ahol oxidálódnak és energiát adnak. A zsírsavak a szívizomnak és a harántcsíkolt izomzatnak nyújtanak energiát.

A zsírsavak bioszintézise több helyen zajlik: a zsírszövetben, a májban, a laktáló emlő mirigyeiben, a vesében, a sejtek citoplazmájában. Bioszintézisük szénhidrátokból történik.

Fontos feladat a zsírszövet számára a lipoid koleszterin tárolása is, különösen annak észterei formájában. Mobilis raktárként is működik, alapanyagot szolgáltat fontos koleszterin alapvázú vegyületek, így például az epesavak és hormonok szintéziséhez.

Foto:123rf.com

A zsírszövetben zajlik a táplálékfelvétel, az éhség érzet, és közvetve a szervezet energia-háztartását szabályozó hormon, a leptin szintézise is. Több, nem fehérje természetű hormon kiindulási terméke a zsír, így a szteroidoknak is. Állandó hőmérsékletünk fenntartását a zsírok hőszigetelő hatásának köszönhetjük, arról nem is szólva, hogy „kipárnáznak” bennünket, ezzel védelmet nyújtva a szerveknek. Rezgéscsillapítóként szolgálnak, rugalmas párnát alkotva például a lábvégeken.

Zsírban oldódik több fontos vitamin: az A-, D-, E- és K-vitamin, ezek tehát a zsírokkal együtt kerülnek az emberi szervezetbe, felszívódnak és szállítódnak. A zsírok az ember egészséges étkezésének fontos elemei. Ezeket a lipidekkel együtt az ember hasnyálmirigye által termelt lipáz enzimek bontják le.

A lipáz hatására egyébként már a szájban elkezdjük a zsírok úgynevezett enzimatikus bontását, ezeket ezt követően az epesavak emulgeálják, majd valójában a vékonybélben emésztjük meg a lipideket. A triglicerideket ugyanakkor a hasnyálmirigy-lipáz emészti.

Hogyan használjuk a zsírokat?

A zsírszövet szerepe tehát a raktározás, mobilizálás és a trigliceridek szintézise. Táplálkozásunk, tápanyagaink három fő csoportjának egyike a zsírok, a szénhidrátok és fehérjék mellett. Az étkezési zsírok közé tartozik a disznózsír vagy a vaj, valamint az étkezési célra használt olajak, az étolajok.

Az egészséges étkezéshez hozzátartozik, hogy tudjuk, mennyi a napi zsírigényünk. Egy felnőtt ember napi zsírigénye 1 gramm/testtömeg zsír. Akkor viszünk be szervezetünkbe ideális mennyiséget a táplálkozás során, ha a naponta felvett zsír energiatartalma nem több, mint a napi összes energiafelvétel 15-30 százaléka. Az egyszeresen telítetlen zsírokból 10-05 százalék a legjobb, a telített zsírok ne haladják meg a napi zsírfelvételünk 10 százalékát. A többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírokból 6-10 százalék az a mennyiség, amelyet be kell vinnünk szervezetünkbe a táplálkozással.

olaj21000

Foto:123rf.com

Az iparban is hasznosítják a zsírokat. Gondoljunk csak a szappangyártásra. A zsírok remek kenőanyagok – az olajipar is használja a növényi- és állati zsírokat, mint adalékanyagot. A zsírok használata előtérbe került azért is, mert a szakemberek felismerték, hogy segítségükkel előállítható a dízel üzemanyag.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    Nem rettegek!!!
    Maradok az olajnál,vajnál sertéshúsnál,krumplinál……
    Hát itt konzervatív vagyok…
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.