Boldognak lenni egy életen át?

Könnyű egy hétig rendszeresen lejárni futni, egy napig rendet tartani az íróasztalon, a nyaralás alatt odafigyelni az egészséges táplálkozásra, de mindezt tartósan, életünk részévé tenni már nem olyan könnyű!

A boldogságkutató, Sonja Lyubomirsky boldogágfokozó gyakorlatai révén több örömet élhetünk át, de ahhoz, hogy az ezekből fakadó boldogság tartós legyen, el kell határoznunk magunkban szilárdan a célunkat: boldoggá akarunk válni. Azonban ez még csak a cél, melyhez eszközre van szükségünk. El kell tökélnünk, hogy napi szinten végrehajtunk egy-két gyakorlatot, és vezetjük a boldogságnaplónkat, hogy megtanuljuk az élet pozitív oldalának szemlélését.

Írjuk össze a javasolt gyakorlatokat, és válogassunk belőlük, próbálgassuk, melyikkel érdemes kezdenünk, melyik megy könnyebben, majd ha egyet-egyet begyakoroltunk, térjünk át egy másikra, egy nehezebbre és tegyük azt is életünk részévé! A legfontosabb, hogy ne engedjük megszokottá és ilyen módon unalmassá válni a gyakorlatokat, tegyük változatossá a módszereket! Akár ki is találhatunk saját boldogságfokozó technikákat, a fő alapelvet követve!

Ne külső dolgot tegyünk a boldogság forrásává (televíziózás, csokoládé, italozás), hanem önmagunkat (meditáció, megbocsátás, célok kiűzése), mert a boldogság csak ekkor biztosítja a folyamatos örömet és csak ekkor újítható meg!

boldogsag640

A gyakorlatok a következők:

1. A hála kifejezése

2. A pozitív gondolkodás, az optimizmus begyakorlása

3. A rágódásról és a másokkal való összehasonlítgatásról való leszokás

4. Jó cselekedetek

5. Kapcsolatok ápolása, kötése

6. Stratégiák a megküzdéshez

7. Megbocsátás

8. Élményeink fokozása

9. Öröm a kis dolgoknak

10. Célok kitűzése

11. A test ápolása, testmozgás

12. A lélek és a szellem ápolása, meditáció, spirituális praxis

13. A mosolygás, a pozitív viszonyulás: lehetünk szomorúak egy napsütötte ötcsillagos wellness-szállóban, és boldogok zuhogó esőben egy sátorban ülve. Rajtunk múlik, megtaláljuk -e életkörülményeinken belül a saját boldogságunkat! Ha nem a folyton változó külső világban, hanem állandó önmagunkon belül keressük, a válasz minden bizonnyal igen.

Ha eldöntöttük, mától boldogabbak szeretnénk lenni, kövessük William James, pszichológus és filozófus tanácsát: ,,Ha meg akarod változtatni az életed, fogj hozzá azonnal és lelkesen, s ne keress kibúvót!"

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.