Zentangle, a kreatív kikapcsolódás

A Zentangle fejleszti és kikapcsolja használóját, mindezt úgy, hogy közben értékelhető képek születnek a pihenni vágyók kezei alól, függetlenül annak rajztehetségétől.

A Zentangle egy olyan módszer, amivel szép képeket készíthetünk ismétlődő mintákból. A rajzolás folyamata mókás és megnyugtató, és csaknem mindenki képes ezen képek elkészítésére. A módszer, amivel készítik, növeli a koncentrációs képességet és a kreativitást, továbbá művészi elégedettséget nyújt és ugyancsak jó hatással van a személyes – mentális – jólétre.

A módszert világszerte rengetegen használják, kortól és érdeklődési körtől függetlenül mindenki élvezi. A Zentangle egy olyan folyamat, amivel bárki képes szép képeket alkotni, ismétlődő minták és meghatározott lépések által, mindezt úgy, hogy végül bebizonyosodik, hogy a kreatív kifejezés túlmutat saját szabályain.

zentangle_480

Ez a módszer dogmamentes, és csak annyit kell tennünk, hogy szemléletmódot váltunk és más megközelítésből vesszük a dolgokat. Itt nincs egy előre kidolgozott elképzelés vagy végeredmény. Ezt a szokatlannak mondható módszert használva a munkáidat nem fogják korlátozni a személyes elvárásaid.

napiotthon_akvariumAz ismétlődő egyszerű lépések támogatják a relaxációt, a koncentrációs képességet és az inspirációt, ezáltal egy csodálatos napi szertartássá is válhat így a módszer alkalmazása. Minden, amire csak szükséged lehet az alkotás során, az elfér a zsebedben. Szinte bárhol használhatod, csoportosan vagy egyedül, bármilyen fajta speciális képesség vagy pénzt igénylő felszerelés nélkül.
Ám ha csinálsz valamit, akkor csináld a legfinomabb eszközökkel és rendelkezésedre álló anyagokból. A legjobb papírt és tollakat használjuk, amik biztosítják majd, hogy az alkotásaid nagyrabecsült műalkotások lesznek. Más megnyugtató és koncentrációs folyamatoktól eltérően itt nem csak jól érezzük magunkat, de alkotunk is egyszerre. A kreativitás itt nem egy irányított, mások által előírt rendszer vagy program.

Szeretnénk ellensúlyozni az egyre növekvő számítógép-, egér- és klaviatúra-használatot, visszatérni ahhoz, hogy az alapvető emberi viselkedés manipulálható, s ezek megjelenjenek a papíron is. Semmi sincs előre elrendezve, és a kreativitásnak is csak mi magunk szabjuk meg a korlátokat. Ez a módszer megmutatja, hogy lehet pihenni úgy, hogy közben alkotunk.

Forrás: