A táplálkozás, mint májvédő tényező

A rossz tápanyag-ellátottság is veszélyeztet a májkárosodások kialakulására, ám ez például testépítőknél nem reális veszély.

A magas fehérjebevitel máj vagy veseproblémákat kiváltó hatása erősen vitatott, a már meglévő egészségügyi problémák azonban valószínűleg tényleg láthatóvá válhatnak ennek hatására. A máj megóvásában az is fontos, hogy NE tápláljuk magunkat túl. Nem a növekedéshez szükséges nagyobb energia-beviteltől szeretnélek eltántorítani, hanem a mértéktelen zabálástól.

Feltehetőleg a Super Size Me című filmben is ezt láthattuk, engem egyedül az lepett meg, hogy az orvosok meglepődtek az eredmények láttán, amikor körükben köztudott, hogy ez esetenként a májfunkciókra is károsan hathat. A megfelelő szénhidrátbevitel a máj működéséhez fontos, májbetegségekben 6-8 g/ttkg szénhidrátot javasolnak a megfelelő regenerációhoz. A megfelelő fehérjebevitel is lényeges a toxikus anyagok elleni védelemhez, napi 1,5-2 g/ttkg javasolt (de csak amíg a máj működése nem megy teljesen tönkre, mivel májelégtelenségben a fehérjebevitelt is le kell csökkenteni).

A metionin és cisztin májvédő hatású aminosavak, túróval, sajtokkal, tojásfehérjével vihetjük be ezeket nagyobb mennyiségben. A zsírbevitel viszont mérsékelendő, 0,8-1g/ttkg-nál több nem javasolt, az állati zsiradékokat vissza kell fogni. Valóban májvédő diéta egészségesek számára nincs, változatos táplálkozás, bőséges gyümölcs és zöldség fogyasztás, elegendő rostfogyasztás ajánlott amíg egészséges az ember.4590Élvezeti szerek

A legális és illegális élvezeti szerek, kábítószerek általában a májat is terhelik valamilyen formában, és nem hatnak a tesztoszteronszintre sem kedvezően, ezért aki komolyan veszi az edzéseit az nem élhet sem nagyobb mennyiségű alkohollal rendszeresen, sem pedig drogokkal.

Májvédő anyagok és felhasználásuk

Előrebocsátom, hogy nem állnak rendelkezésemre adatok a májvédő anyagoknak a koxoló és nem koxoló egészséges emberek számára ajánlott adagolásáról, ezért csak a májbetegeknek javasolt dózisokat tudom ismertetni, már ahol ez az adat rendelkezésemre áll. Európában a májbetegségek kezelésére SAM-ot, silymarint, liponsavat, arginint, ornitint, metionint, E-vitamint használnak, de a májvédő anyagok között igen sok más, étrend-kiegészítőként is kapható anyag megtalálható és biztonsággal felhasználható. Az antioxidáns és/vagy gyógyszerként is felhasznált hatóanyagok túlzott bevitele nem ajánlott, ezért ezeknél mindenki forduljon orvosához az egyéni adagolást, illetve a használat szükségességét illető kérdéseivel.

Sylimarin

A flavonoidok között sok jó antioxidáns, scavenger (gyökfogó) vegyület van, melyek bizonyos vegyületek májkárosító hatását mérsékelni tudják. Ismert flavonoid vegyület például a kvercetin ami scavenger hatású, ám állatkísérletekben toxicitást is mutatott. A flavonolignánok között olyan érdekes vegyületeket találunk, mint a silibinin, silichristin és silidianin, melyeknek nem ismert toxikus hatása és a májproblémák kezelésében is alkalmazhatóak.

A silymarin a máriatövis (Silybum marianum) májvédő hatású hatóanyaga, a silibinin, silidianin és silichristin izomerek keveréke, amely membránstabilizáló tulajdonságú, gátolja a lipidperoxidációt, megakadályozza a sejtre toxikus hatású vegyületek bejutást a májsejtekbe és fokozza a riboszomális RNS képzést, így közvetve a fehérjeszintézist is. Jó gyökfogó, segíti a máj regenerációját. Gyógyszertárakban Legalon, Silegon, Silymarine L.F.M. drg., Hegrimarin, Hepabene és még ki tudja milyen néven kapható.

A silymarin a testépítők között itthon és külföldön egyaránt viszonylag népszerűtlen, hatástalannak tartott anyag, pedig az adatok azt mutatják, hogy hepatoprotektív (májvédő) az anabolikus szteroidok által kiváltott májkárosodásban is. Epeút elzáródásban nem javasolt szedése (orvosi kontroll szükséges). Mérsékelt hashajtó hatása lehet. Napi dózisa 210-420 mg/nap három részre elosztva, de más adagolásban (pl. nagyobb indulási és kisebb fenntartó adag) is használják.

Metionin

A kolin metilezéséhez (kolinképzéshez) szükséges aminosav. Májvédelemben alkalmazzák, napi 3x 2db 0,5 grammos tabletta a szokásos felnőtt adag. A metionin és cisztin májvédő hatású aminosavak, túróval, sajtokkal, tojásfehérjével vihetjük be ezeket nagyobb mennyiségben.

Lecitin (foszfatidilkolin)

Glycyrrhicinsav

Japánban felfedezett citoprotektív anyag, Európában használata nem terjedt el. Kevéssé ismert.

A májvédő vegyületek általában segítik egymást funkciójuk ellátásában.

Májvédő gyógynövények

Silybum marianum (máriatövis)

A silymarinnál leírtak vonatkoznak rá. Tea készíthető belőle, ekkor egy teáskanálnyi termést vagy levelet 1/4 l forró vízzel le kell önteni, majd tíz percig áztatjuk és leszűrjük. Naponta háromszor éhgyomorra (étkezés előtt) fogyasztható.4591Leuzea carthamoides

Ekdiszteroidok jó forrása, adaptogén, tonizáló gyógynövény, roboráló teakeverékek alkotórésze.

Az articsóka (Cynara scolymus) és a cukorrépa (Beta vulgaris var. altissima; hatóanyag a betain) a májsejtek regenerációját elősegíti. Az étrend-kiegészítőként is népszerű zöld tea szintén védelmet nyújt bizonyos mértékig a májat érő toxikus hatások ellen. A Ginko biloba kedvező voltát is igazolta néhány kísérlet, de emberi felhasználásához még kevés adat áll rendelkezésünkre. A mung bab, adzuki bab is mutat májvédő tulajdonságot. A sor természetesen még sokáig folytatható volna, így például specifikusan májvédő teák is beszerezhetőek a kereskedelemben.

Vannak országok, ahol a tűcsere program testépítőkre is kiterjed, mivel ezzel nagyobb ártalomtól óvhatóak meg, mint amit a gyógyszerszedés jelent (AIDS, hepatitisz fertőzés stb.). A koxolástól egyébként sem tudnák a szerhasználó testépítők sokaságát eltéríteni, de ez lehetővé teszi egészségük minél nagyobb mértékben történő megőrzését. Legyünk átlagemberek vagy testépítő versenyzők, bizonyos, hogy meg szeretnénk őrizni egészségünket.

A fent leírt információk és tanácsok talán segíthetnek ezen cél elérésében minden olvasónak, és felhívják a figyelmet a helyes életmód folytatásának szükségességére. A szteroidhasználat jelenleg nem büntetendő, nincs okunk elkerülni az orvosokat, nem kivizsgáltatni magunkat, vagy nem megkérdezni a májvédelemben felhasználható anyagok körét és adagolását. Vigyázzunk magunkra!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.