A mellrák utáni életminőség

Kutatók szerint a beteg személyiségétől függ, hogy viseli a melldaganat utáni emlőeltávolítást, majd annak a helyreállítását.

Dr. Silvio Bellino és kutatócsoportja a Torinói Egyetemről ötvenhét nőt kérdezett meg, akik emlőeltávolító műtéten, majd azt követően helyreállító kezelésen vettek részt. A vizsgálat célja az volt, hogy feltérképezzék, a különböző személyiségjegyek és a másokhoz fűződő viszony hogyan befolyásolják az egyén életminőségét az operáció után.

Úgy találták, kétfajta embernek van esélye arra, hogy jelentősen jobb életet éljen utána. Az egyik az úgynevezett ?bajt elkerülő? típus, amelybe tartozók legjellemzőbb vonásai, hogy értelmesek és kétkedőek. ?A testkép helyreállítása segít számukra, hogy legyőzzék a társas életben létrejött szorongásaikat, és újra biztonságban érezzék magukat.? ? mondják róluk a kutatók. 741A haragtartó és énközpontú típus, amelyiknek egyébként szoktak problémái adódni más emberekkel, szintén sokkal jobban érzi magát a műtét után. Az mindenkinél elmondható volt, hogy valamivel jobb lett a közérzete, ha helyreállítás követte a mellének az eltávolítását.

Ez a kutatás azonban az elsők között van, amely azt vizsgálta, hogy a javulás mértéke mennyiben függ a személyiségtől. A tanulmány az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága által kiadott Plastic and Reconstructive Surgery című lap januári számában jelent meg.

Forrás: