Gyümölcsöt minden gyereknek!

Azok az általános iskolások, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, tizenháromszor gyakrabban szenvednek székrekedéstől, mint társaik, ha kevesebb, mint napi 400 milliliter folyadékot ittak, szintén emelkedett a szorulás valószínűsége.

383, 8 és 10 év közötti iskolás gyerek étkezési és székelési sokásait vizsgálák Hongkongban. A gyerekek ötvenegy százaléka volt fiú. Azokat a gyerekeket, akik gyógyszert szedtek, illetve orvosi kezelés alatt álltak kizárták a vizsgálatokból. A 383 gyermek hetven százaléka 10 éves, huszonkét százalékuk 9 éves, nyolc százalékuk 8 éves volt. A vizsgálatokat Dr Moon Fai Chan, a National University of Singapore docense és Yuk Ling Chan irányították a Hong Kong Polytechnic Universityről.

?A funkcionális székrekedés ? olyan székrekedés, melyért az étkezési szokások, a környezeti tényezők illetve pszihoszociális tényezők tehetők felelőssé ? egyre gyakoribb probléma az iskoláskorúak között? – mondta el Dr. Moon Fai Chan, az Alice Lee Centre munkatársa. A gyerekkori székrekedések kilencvenöt százaléka ilyen típusú. Az elváltozásnak komoly következményei lehetnek, lelki zavarokat éppúgy okozhat, mint szégyenérzetet, iskolai gondokat, önértékelési és szociális problémákat.

A vizsgált gyerekek hét százaléka szenvedett székrekedéstől, nekik jelentősen eltértek táplálkozási szokásaik. A lányok között gyakoribb a székrekedés ? 8,2 százalék, szemben a 6,6 százalékkal. A kilencévesek között volt a leggyakoribb a gond ? 13.3 százalék, míg a nyolcévesek között ? 10 százalék ? ennél valamivel kevesebben panaszkodtak. A tízévesek között 5,2 százalékban fordult elő szorulás.15453Azok a gyerekek, akik nem szerették a zöldséget vagy a gyümölcsöt tizenháromszoros gyakorisággal panaszkodtak a tünetekre. A hongkongi gyerekek között az olaszokhoz hasonlón gyakoribb volt a szorulás, mint az amerikai illetve angol gyerekek között. Tíz gyerekből kilenc nem nagyvécézett az iskolában, az arányok nem különböztek a szorulásos, illetve egészségesek között. A gyerekek leginkább otthon szerettek nagyvécézni, de gyakran panaszkodtak a nem megfelelően tiszta mellékhelyiségekre vagy a vécépapír hiányára is.

A kutatók szerint célszerű lenne a gyerekeket egészségügyi oktatásban részesíteni, hogy a betegség megelőzhetővé válhasson. A szülőket szintén el kell látni információkkal, hogy ismerjék a kellő mennyiségű folyadék-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét. Fontos, hogy iskolai vécéhasználatra biztassák gyermekeiket. Rendszeresen kellene vizet is inniuk, akár órák alatt, ehhez még több csapot kellene felszerelni az iskolákban.

A mellékhelységeknek sokkal tisztábbnak, intimebbnek és jobban felszereltnek kellene lenniük, hogy a gyerekek használják azokat. Remélhetőleg a felmérés hozzásegít a funkcionális székrekedés megelőzéséhez, megelőzve a pszichés és lelki zavarokat, melyek a mindennapi életminőséget is rontják. A tanulmány a Journal of Clinical Nursing című szaklapban jelent meg.

Forrás: