Injekcióval fogyni

A kutatók előálltak egy újfajta gyógymóddal. Három éven belül forgalomba kerülhet egy olyan fogyasztószer, melynek segítségével fél év alatt két ruhaméretet lehet karcsúsodni.

Az injekció fenomenális eredményeket hozott: segített lefogyni a testsúlyukkal küzdő férfiaknak és nőknek. A liraglutide nevű hatóanyag lekörözi a piacon kapható összes többi készítményt. Még öröm is vele a fogyókúra, mert akik használták, úgy nyilatkoztak róla, hogy jó közérzetük is lett tőle. Az eredményeket egy elhízásról szóló konferencián tették közzé.

A liraglutide-ot már használják a cukorbetegség kezelésében. Gyártója, a dán Novo Nordisk ötezer elhízott férfi és nő bevonásával végez definitív kísérleteket, melyek 2013-ra érnek véget. Ha a teljes kísérlet is ugyanolyan sikerrel zárul, mint az eddigi részei, a gyógyszert rutinszerűen írhatják fel a túlsúlyos és elhízott embereknek három év múlva.

Már több mint ötszázötven alanyon tesztelték a készítményt. Néhányuk naponta kapott a gyógyszerből. Mások placebot kaptak, vagy orlistatot, ami egy viszonylag rég óta kapható, szer hatóanyaga, és amely a zsír felszívódásának csökkentésével fogyaszt.150312A liraglutide-ot szedők átlagosan kilenc kilót fogytak fél év alatt, több mint kétszer annyit, mint az orlistatos csoport tagjai. A legnagyobb adag liraglutide-ot szedők legalább testsúlyuk tíz százalékát leadták, ami majdnem háromszorosa annak, amennyit az orlistatos csoport tagjai ledobtak magukról.

A nők derékmérete átlagosan 7,5 cm-t csökkent, és a férfiak pocakja is kisebb lett. A gyógyszert további tizennyolc hónapon át szedték, így a leadott kilók nem kúsztak vissza. Nem úgy, mint az orlistatot szedő csoportban, ahol a résztvevők ismét hízni kezdtek.

A liraglutide-ot az inzulinhoz hasonlóan injekciós tollal is lehet adagolni. Olyan hormon az alapja, mely azt az információt szállítja az agynak, hogy ideje abbahagyni az evést, de a termelődésétől számított néhány percen belül le is bomlik. A gyógyszer ezzel ellentétben órákon át a szervezetben marad. ?Az első klinikai kísérletek elképesztő eredményekkel zárultak.? ? nyilatkozta Viggo Birch, a Novo Nordisk igazgatója.

Forrás: