A gének és az agresszió

Kutatásai szerint az agresszív viselkedés felnőtteknél a tesztoszteron hormonra való egyéni érzékenységgel van szoros összefüggésben.

“Kutatásaink során a szervezet tesztoszteronra való érzékenységéért felelős gént vizsgáltuk, hogy kiderítsük, van-e összefüggés az agresszív viselkedés kialakulása és a tesztoszteron hormonra való érzékenység között” – nyilatkozta Peter Hurd, az egyetem pszichológusa.

“A mintákból egyértelműen kiderül, hogy a kevésbé érzékeny génekkel rendelkezők sokkal inkább hajlamosak az agresszív viselkedésre, szervezetük ugyanis a kompenzáció miatt több tesztoszteront termel.”150661Dr. Hurd szerint a tesztoszteron-szint és a tesztoszteron-érzékenység különösen fontos a magzati fejlődés során, hiszen a tesztoszteron hormon közvetetten befolyásolja az agy fejlődését. “A magzati tesztoszteron-szint az egész későbbi életre kihatással van” – tette hozzá Dr. Hurd.

A kutatók szerint ugyanakkor a változó tesztoszteron-szint nem minden esetben vezet aktív agresszióhoz. “Ez a fajta rejtett agresszió inkább csak szavakban nyilvánul meg; az ilyen emberek hajlamosak ellenségeikről a hátuk mögött beszélni.” – magyarázták a szakemberek.

Forrás: