Közveszélyes Mikulás

Miután a fizikusoktól is megkapta figyelmeztetését, a Mikulást most az orvosok is kiokosították: a kevés alvás és a családok hálájából adódó alkohol-kísértés közveszélyessé teheti a jótevőt.

?A Mikulás a manókból és rénszarvasokból álló csapatával együtt napokon és éjszakákon át nem alszik azért, hogy Karácsonykor minden gyermeknek eljuttassák az ajándékokat az egész világon? ? írják a brit Warwick Orvosi Egyetem kutatói, Franco Cappuccio és Michelle Miller. ?Ezzel azonban veszélyeztetheti saját és társai egészségét.?

Cappuccio és Miller az alváshiány veszélyeiről szóló új könyvük tréfás betéteként azokat a veszélyeket értékelték, amelyeket az éjszakákon át tartó globális utazás rejt a Mikulásra nézve. A több napig tartó ébrenlét, a rohanó éjszakai vezetés, és a karácsonyfa mellett legurított felesek összeadódva szörnyű képet sejtetnek? egy katasztrofális szánbalesetet. 14906?Mivel évente csak egyszer teszi meg, talán nem olyan ártalmas hosszú távú egészségére nézve? ? írja a kutatópáros kedden megjelent tréfás értékelésében. ?Rövidtávon azonban kockázatot jelent.?

?Az alváshiánytól álmos lesz, lankad az ébersége, a gondolkodásra és emlékezésre való képessége pedig csökken. Önmagára és másokra is veszélyt jelent, mert elaludhat a bakon, és balesetet szenvedhet a szánnal.?

Fizikusok kiszámították, hogy a különböző időzónákat és a bolygó forgását figyelembe véve a Mikulásnak harmincegy óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy szétossza az ajándékokat a százmillió háztartásban, ahol ünneplik a Karácsony.

A kéményen keresztül történő lemászást és az ajándékok kitevését is beleszámítva ehhez ezer kilométer/másodperc sebességgel kellene utaznia. A fejlett fizika (ionpajzs, dimenziók közötti utazás) segítsége nélkül a Mikulás, Rudolf, a szán és a kis segédkező manók azonnal elporladnának a légsúrlódás következtében.

Forrás: