A passzív dohányzás halláskárosodáshoz vezethet

A passzív dohányzástól romolhat a hallás a nemdohányzók esetében. A kutatók 3 307 felnőttet vizsgáltak a 20-69 éves korosztályból.

A halláskárosodás fokát tiszta hangok észlelési képességével mérték fel az 500 Hz (alacsony) és a 8 000 Hz (magas) közötti frekvenciatartományban. Az idősebb férfiak és a cukorbetegek körében jelentősen többen szenvedtek a hallás megromlásától, függetlenül attól, hogy dohányoztak-e valaha.

Akik korábban dohányoztak, nagyobb eséllyel veszítettek hallásukból. Az alacsony- és középfrekvenciás hallásvesztés aránya 14 százalék volt. 46 százalékuknál pedig magas frekvenciás halláskárosodás jelentkezett (több mint 25 decibel). Bár azok körében, akik sosem gyújtottak rá, a kockázat nem bizonyult ilyen magasnak, de 8,6 százalékuk mégis az alacsony-és középfrekvenciás, 26,6 százalékuk pedig a magas frekvenciás hallásvesztésben szenvedők között szerepelt.14012Mivel az egykori dohányosok körében több elváltozást találtak, ez arra utal, hogy ebben a csoportban még az enyhe fokú passzív dohányzás is tovább ronthatja a hallást, melynek károsodása még aktív dohányos korukban kezdődött.

“További kutatás szükséges, hogy meg lehessen határozni, a passzív dohányzás erősíti-e a zaj és az öregedés hallásra gyakorolt hatását. Ha az eredmény függetlenül az eddigi tényezőktől is igazolódik, akkor a halláskárosodást is fel lehet vezetni a passzív dohányzás káros hatásainak egyre hosszabb listájára.? ? írták a kutatók.

Forrás: