A trécselés felpörgeti az agyat

A társalgás pozitívan befolyásolja agyunk működését. Egy baráti beszélgetés után ugyanis fokozódik szellemi teljesítőképességünk.

A Michigan-i Egyetem munkatársai 192 egyetemista bevonásával megvizsgálták, hogy a rövid társalgás milyen hatást gyakorol a memóriára, az önkontrollra, és hogy a beszélgető milyen mértékben képes kizárni a külső, ill. belső zavaró tényezőket. A vizsgálat annál is inkább fontos, mivel ezeknek a pszichikai funkcióknak az alkalmazására szinte minden szituációban szükségünk van.

A kutatók kétféle párbeszédet vizsgáltak: a kötetlen társalgást és a vitát. 10 perc után a résztvevők pszichológiai teszteket töltöttek ki. Megállapítható, hogy a kellemes beszélgetés fokozta a résztvevők szellemi teljesítőképességét, míg a vitatkozást követően nem értek el jobb eredményt. A vizsgálat vezetője Oscar Ybarra szerint azért javul ilyenkor a teljesítményünk, mert szinte próbálunk a másik elméjében olvasni és igyekszünk ennek megfelelően cselekedni. Mindezek fényében egy baráti beszélgetés egy nagy megmérettetés előtt kifejezetten hasznos lehet.

Forrás: