Védjük meg a Nap gyermekeit! (x)

Most már visszavonhatatlanul megjelentek az erősebb tavaszi napsugarak, amelyek sokakat napozásra csábítanak. A védelem azonban már ilyenkor is elengedhetetlen.

Köztudott, hogy az ózonréteg károsodása miatt egyre erősebb és károsítóbb a napfény ultraibolya (UV) sugárzása. Ma már azt is tudjuk, hogy a melanoma malignum (a bőr, a nyálkahártya, a szem ill. egyéb szövetekben levő festéksejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat) kialakulása közvetlen összefüggésbe hozható a napfény UVB sugárzásával: előfordulási gyakorisága hazánkban is egyre nő, évente 1.000-1.500 új beteget regisztrálnak.

kengurunapszemveg

A rizikótényezők között nemcsak a fényérzékeny külső (világos haj, fehér bőr, világos szem) és a nagyszámú (esetleg szabálytalan vagy szokatlan formájú) festékes anyajegyek a meghatározóak: a szoláriumok használata és a korábban elszenvedett, többszöri, súlyos napégés kóroki szerepe is jelentős.

A World Health Organisation (WHO) adatai szerint évente 2-3 millió embernél alakul ki veszélyes bőrrák, ebből közel 132.000 melanoma, amely az egyik legrosszabb mind közül. Sajnos, egyre gyakoribb, hogy fiatalokat és gyerekeket érint ez a betegség.

Sonnenkinder Illus ohne Himmel

Dr. Sápy Mónika bőrgyógyász, kozmetológus főorvos szakvéleménye szerint a gyermekkori napégés különösen veszélyes, ezért a 6 év alatti gyermekek napvédelme kiemelt jelentőséggel bír: a szülők alkalmazzanak erős, UVA és UVB szűrőt is tartalmazó fényvédő készítményt és mindig adjanak pamut ruhát és sapkát, ill. napszemüveget gyermekükre! Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a csecsemőket direkt napfényhatás ne érje!

A melanoma áttétképzési képessége miatt az életet közvetlenül veszélyezteti, korai felismerésével azonban teljes gyógyulás várható.

Sonnenkinder Illus ohne Himmel

Ne adjunk esélyt a leégésnek, tartsuk be a napvédelmi tanácsokat:

– Aki alaposan bekrémezi magát, az élvezheti igazán a napozást.

– Mindig elegendő napvédő-krémet kell használnunk.

– Az optimális védelem érdekében már egy fél órával a napozás előtt be kell krémezni magunkat.

– Minden második órában pedig utána krémezni, főleg fürdőzés és erős izzadás esetében.

– Nem tanácsos egy évnél régebbi napozótermékeket használni, mert ezeknél nem garantál a 100%-os védelem.

– A felhők az UV-sugarak 90%-át átengedik, tehát nemcsak a direkt napsütés alatt kell védeni bőrünket!

Sonnenkinder Illus ohne Himmel

A Nap Gyermekei" nemzetközi CSR kampány célja

Legfőképp a gyermekeket és az édesanyákat kell felvilágosítani az egész éven át tartó (nemcsak a tengerparti) napsugarak elleni védekezés fontosságáról. Ennek érdekében partnerek és szakemberek segítségével a téma iránti pozitív fogadtatást, továbbá a napvédelem és a megelőzés tudatosítását szeretné elérni a Nap gyermekei kampány a nyilvánosságban és az emberekben.

A dm ezért úgy döntött, hogy Magyarország egész területéről 255 óvodát támogat naptejekkel, és az óvodáskorú gyermekeket kreatív, tanító játékok segítségével tájékoztatja a napvédelem fontosságáról.

A Nap gyermekei kampány rendszeres megrendezésével a dm azt szeretné elérni, hogy kis hazánkban nagyobb hangsúlyt fektessünk az egészséges napozásra, és hogy a gyermekeket a megelőzés biztonságával védje a káros napsugaraktól.

Forrás: