Elég négy óra az alvásra?

A tudósok beazonosították azt a gént, mely felelős az alvásidő szabályozásáért, és a néhány embernél működő „belső ébresztőóra” meglétéért.

Karla Allebrandt és csapata a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemről felfedezte az ABCC9-es gént, mely csökkentheti a szükséges alvásidő hosszát. A felfedezés várhatóan magyarázatot ad majd arra, hogy a keveset alvók, mint például Margaret Thatcher, volt brit miniszterelnök miként képes teljesítményére úgy, hogy éjszakánként mindössze négy órára hunyja le a szemét.

4000 embert toboroztak hét különböző Európai Uniós tagállamból, hogy kérdőívek segítségével mérjék fel alvási szokásaikat. A válaszok mellett a génállományukat is elemezték. Kiderült, hogy akiknek kettő is van az ABCC9-es gén gyakori variánsából, azok „jelentősen rövidebb ideig” pihentek éjjel, mint azok, akiknek egy másik variánsból volt kettő.

szex1

Azt már korábban kiderítették, hogy az ABCC9 gén az ecetmuslicában (Drosophila melanogaster) is jelen van. Így amikor a kutatócsapat módosította azt a rovarok esetében, lerövidült azok alvásideje. „Az alváshossz és más állapotok, például a szívbetegség vagy a cukorbaj kapcsolata részben magyarázható a mögöttük rejlő közös molekuláris mechanizmussal” – magyarázta Allebrandt. „Az ABCC9 egy ősi gén, mivel az ecetmuslicában is megtalálható egy hasonló. Ezek az ízeltlábúak is végeznek alváshoz hasonló tevékenységet. Amikor blokkoltuk az ABCC9 homológ működését a muslica idegrendszerében, az éjjeli alvás időtartama lerövidült.”

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.