Milyen bevonatú legyen a szemüveglencse?

A szemüveg olyan eszköz, mely viselésekor a látás javítását, a szem mechanikai védelmét illetve UV védelmét szolgálja. A szemüvegnek különböző bevonatai lehetnek.

Milyen bevonatok léteznek?

Gyári keménylakk bevonat (felületkeményítés)

Tükröződés-mentesítő, azaz az anti-reflex bevonat (AR réteg),

UV bevonat

Miért fontos védeni a szemüveglencsék felületét?

Ma már a szemüvegek nagy része műanyag lencsével készül, hiszen ez a komfortos viselet alapja. A műanyag szemüveglencsék gyári felületkeményítése jó minőségű és rendeltetésszerű használat mellett megfelelő védelmet ad a mindennapi életben. Ez azt jelenti, hogy a törlési karcoknak hosszú ideig ellen tud állni, de természetesen a durva mechanikai hatásoktól nem tudja megvédeni a lencsék felületét. (Gondoljunk csak bele, hogy még az üveget is össze lehet karcolni!)

Miért fontos a tükröződés-mentesítő, AR bevonat?

A tükröződés-mentesítő, azaz az anti-reflex bevonat használatával a lencse több fényt ereszt át, ezáltal nő a szembe jutó fény mennyisége, a pupilla enyhén szűkülni tud, így jobb lesz a mélységélesség és a kontraszt. Ennek eredményeként a szemüvegviselő élesebben, tisztábban lát.

szem16

Van-e különbség az AR rétegek között?

Igen, mégpedig igen nagy különbségek vannak. Ezek részben felépítésből adódó, részben minőségi különbségek.

A mai korszerű bevonatok nem egyes rétegekből, hanem legtöbbször rétegkombinációkból állnak. Ezek egyben tartalmazzák a felületkeményítést + AR réteget.

A korszerűbbek kiegészülhetnek még víz és zsírtaszító tulajdonságú, könnyebb tisztítást elősegítő réteggel, sőt antisztatikus réteggel is, amely a szemüveg törlésekor fellépő sztatikus feltöltődést védi ki, megelőzve ezzel, hogy a törlés során a szemüveglencse magához vonzza a port.

A minőségi különbségek a felületkeményítés és az AR réteg hatásosságában és élettartamában nyilvánulnak meg elsősorban, illetve általában az árban. Mi látszerészek segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást!

Szűrik-e a szemüveglencsék a szemre káros UV sugárzást?

optiris_latas8Az UV szűrés fontossága ma már senki számára nem kérdéses, mindannyian nap mint nap hallunk ennek fontosságáról.
Az üveg lencsék csak az UVB tartományban adnak védelmet, de a szem számára legveszélyesebb UVA tartományt átengedik és ráadásul nem lehetséges az utólagos védőréteg felvitele.
Az alap műanyag lencsék szintén nem védenek az UVA tartományban, de kérhetünk rá a gyártáskor 100%-os védelmet biztosító UV réteget.

A magas törésmutatójú műanyaglencsék alapanyaguk összetételének köszönhetően már eleve megfelelő védelmet adnak az UV sugárzás ellen.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte

Forrás: