Látásjavító videojáték

Bármily nehezen is hihető, szakértők szerint a videojátékokkal való időtöltés jót tesz a szemnek.

Egy kísérlet során szinte vakon született fiatal férfiak és nők látását tesztelték, akiknek a négy héten át tartó videojátékozás hatására jelentősen javult a látásuk, negyvenórányi játék után pedig már két újabb sort bírtak elolvasni a látásminőséget ellenőrző táblázaton.

A vizsgálatot a kanadai McMaster Egyetem munkatársa, Daphne Maurer vezényelte le, és csupa olyan alanyt választott, akik mindkét szemükön hályoggal születtek, így csecsemőként csak a fényt érzékelték, de a tárgyak és emberek részleteit nem látták. Később ugyan valamennyiükről eltávolították a hályogot, ám látásuk ezután sem javult jelentős mértékben.19 és 31 éves koruk között vettek részt a vizsgálatban, amely során egy olyan videojátékot játszattak velük, melyben katonaként az ellenséggel vagy földönkívüliekkel kellett harcolniuk.

szem40

Voltak, akiknél már tízórányi játék után érzékelhető volt a javulás, ám negyven óra lövöldözés hatására már mindenkinél egyértelmű volt a fejlődés, ekkor már felismerték az arcok részleteit, illetve a mozgások irányát is.

Maurer professzor korábbi tanulmányában már kifejtette, hogy a látás szempontjából az első tíz év kritikus, mivel ez időszak alatt az agy azon része, amely a vizuális információ dekódolásáért felelős, még közvetlen összeköttetésben áll a szemmel. Ha azonban nem jut elég információhoz, például a hályog miatt, akkor ez a kapcsolat megszűnik.

A videojáték abban segített, hogy keményen megdolgoztatta az agyat, mivel számtalan különféle dologra kellett odafigyelni harc közben. Egy egyszerű Tetris játékkal nem lehetett volna ugyanezt a hatást elérni, vélekedett a kutató.

Forrás: