Prevenciós áttörés a szívgyógyászatban

Tudományos áttörésről számoltak be ma Budapesten, a Cardiológia Hungarica és a Pharma Nord tudományos tanácskozásán. A többéves kutatás igazolta, hogy a koenzim Q10 kombinált kezelésével csökkenthető a kardiovaszkuláris-halálozás az idős emberek körében.

A több mint ötven százalékos kardiovaszkuláris halálozás csökkentést eredményező svédországi vizsgálat eredményeit  Urban Alehagen professzor, a kutatási team vezetője ismertette nagyszámú hazai szívgyógyász előtt. A többéves kutatás igazolta, hogy  a speciális szerves szelén és a vitaminszerű koenzim Q10 kombinált kezelésével szignifikánsan csökkenthető a kardiovaszkuláris-halálozás az idős emberek körében.

A természetes hatóanyagok erősítik a szívizom hatóerejét, amely megnöveli a munkavégző-képességet is. A klinikai vizsgálat öt évig tartott, az úgynevezett placebo-kontrollált vizsgálatban több mint négyszáz, hetven év feletti életkorú ember vett részt. Alehagen és munkatársai demonstrálták, hogy a szelént és a koenzim Q10-et tartalmazó kapszulát kapott vizsgáltak között a kardiovaszkuláris halálozás mintegy fele volt azokénak, akik a hatóanyag nélküli placebó készítményeket kapták.

P4131249

A kutatók a világhírű a svéd Karolinska Egyetemi Kórház és a Linköping Egyetem munkatársai voltak. Korábbi vizsgálatokban már felmerültek hasonló következtetések, például egy finn tanulmány a szelénhiányos betegeknél 2,9-szeresre növekedett kardiovaszkuláris halálozásról számolt be, míg számosmás tanulmányban figyelték meg az alacsony koenzim Q10 betegeknél a szívizom gyengeségét.

Alehagen professzor kiemelte a magyar szívgyógyászok szakmai felkészültségét és megjegyezte:a svédországi egyetemi kórházában például három magyar sebész szakember is dolgozik, kitűnő szakmai felkészültséggel.

Magyarországon a leggyakoribb retteget betegség a szívinfarktus és a stroke, ezektől félnek leginkább az emberek. A bejelentett kutatási vizsgálati eredményeket jelentősnek tartja Tóth Kálmán professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

P4131252

"Szívgyógyászatunk eredményeinek elismerését is jelenti, hogy Magyarországon kerülhetett sor a kutatáshoz kapcsolódó tudományos szimpóziumra" – hangsúlyozta a nemzetközileg elismert kardiológus professzor. A hazai kardiológia nyitott a világon megjelenő legújabb tudományos eredmények alkalmazására, és szakmailag érdekelt, hogy minél gyorsabban beépíthessék a napi terápiás gyakorlatba.

Mi az a koenzim Q10?

Vitaminszerű anyag, létfontosságú szerepe van a szervezet energia-anyagcseréjében. A koenzim Q10 más enzimekkel együtthatásban vesz részt a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok energiává alakításában. A magas energiaszükségletű szövetek működése különösen függ a megfelelő mennyiségű koenzim Q10 ellátottságtól. A Q10 szervezetünk fontos antioxidánsa, az e-vitaminnal együtt védik a sejtmembránokat a szabad gyökök támadásától.

P4131260

Hogyan keletkezik az energia?

A koenzim Q10 a sejt mitokondriumában (erőművében) található meg. Azoknál a sejteknél, amelyeknek nagyobb az energia igényük, a mitokondriumok is nagyobb sűrűségben vannak jelen a létfontosságú szerveinkben. A mitokondriumokban a koenzim Q10 biztosítja a tápanyagok elégetésével előállított energia szállítását ahhoz a molekulához (ATP- adenozin-trifoszfát), amely az energiát tárolja a sejtekben. Az ATP-t használja a sejt minden tevékenységnél, ahol energia szükséges, mint például az izomaktivitás, emésztés, agyi aktivitás, immun tevékenység stb.

Hogyan szívódik fel a Q10?

A Bio-Quinone Q10-ben található Q10 hőkezelt, speciális olaj mátrixban (lágyzselatin kapszulában) van feloldva, ez teszi lehetővé az aktív vegyület teljes felszívódását az emésztőrendszerben, testhőmérsékleten. Ez ma az egyik legjobb, ismert felszívódási bioelérhetőség.

P4131273

Mi a szelén?

Létfontosságú nyomelem, fontos összetevője egy antioxidáns enzimnek, amely más antioxidánsokkal együtt megvédi a DNS-t az oxidatív károsodásoktól. A szelén fontos az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a spermiumok képződéséhez.

A szelén lényeges összetevője az egyik nagyon fontos antioxidáns enzimnek, a glutatiton peroxidátnak (Gsh-Px), mely egyike szervezetünk legerősebb védekező mechanizmusának, amely megvéd a szabadgyökök káros hatásaitól. A szelén olyan vitamin, mint az A, a B6 és a C-vitaminok, melyek alapvetően szükségesek az immunrendszer fenntartásához.

Szelén élesztő?

A felszívódást segítő SelenoPrecise új generációs szelén élesztő. Több mint harminc különböző szerves szelén fajtát tartalmaz, többek között 70 %.ban 1-selenomethioine-t, melyre 88,7 %-os felszívódás jellemző.

szlix7hd pharmanord


Forrás: