Kedves videójátékok

Míg az agresszív videojátékok még több agressziót és dühöt váltanak ki a játékosokból, addig a nyugtató hatású játékoktól az emberek boldogabbak és kedvesebbek lesznek.

Az erőszakos videojátékok veszélyeiről már számtalan korábbi tanulmány készült, de ez a mostani az első, amely a játékok jótékony hatásait vizsgálja, mondta Brad Bushman, Ohio Állami Egyetem kommunikáció és pszichológia szakos professzora, a tanulmány egyik szerzője. Korábban azért nem készülhetett ilyen témájú tanulmány, mert egyáltalán nem is léteztek nyugtató hatású videojátékok. Bushman szerint a legtöbb videojáték megpróbálja minél jobban felpörgetni a játékosokat, de most végre elkezdtek megjelenni a piacon az olyan típusú játékok, melyeknek nyugtató hatásuk van. Az egyik legjobb példa az Endless Ocean című játék, melyben a játékosok egy mélytengeri búvárt irányíthatnak és felfedezhetik az óceán mélyén élő állatvilágot, illetve elsüllyedt kincsek után kutathatnak. A játék során cápákkal is találkozhatunk, de a tipikus erőszakos játékokkal szemben a ragadozók itt nem támadnak ránk.

jatek4802

A tanulmányhoz Bushman és kollégái 150 önkéntes fiatalt kértek fel. A résztvevők egy része erőszakos (Resident Evil 4), egy része semleges (Super Mario Galaxy), egy része pedig kifejezetten nyugtató hatású játékkal (Endless Ocean) játszott 20 percen keresztül. Ezt követően az önkénteseknek egy gyorsaságon alapuló reakciójátékot kellet játszaniuk. A szabályok értelmében a gyorsabb fél egy kis pénzt kap, míg a vesztest úgy büntetik, hogy fejhallgatón keresztül nagyon hangos zajt játszanak be neki.

A résztvevők maguk határozhatták meg, hogy az ellenfelük mennyi pénzt kapjon győzelem esetén, illetve mennyire legyen hangos a büntető zaj, ha veszít. Az eredményekből világosan látszott, hogy az előzőleg agresszív játékkal játszók sokkal kevesebb pénzt ajánlottak fel a győztesnek, és hangosabb hanggal büntették a vesztest, ugyanakkor a nyugtató játékkal játszók viszont a semleges játékosokhoz viszonyítva is több pénzt adtak a győztesnek, miközben a büntetés mértéke sokkal kisebb volt, mondta Bushman professzor.

Forrás: