Éhező HIV vírus!

Az immunrendszer egyes elemei kiéheztetéssel gátolják az AIDS vírusának, a HIV-nek terjedését – olvasható a Nature Immunology hasábjain.

A vírusok olyan organizmusok, melyek szaporodáshoz a gazdasejtek organellumait hasnálják fel. Bekerülve a sejtbe a vírus rábírja azt, hogy saját fenntartása helyett vírusrészecskéket gyártson. Egy nemzetközi kutatói együttműködés megállapította, hogy az immunrendszer képes gátat szabni a HIV terjedésének. A megfigyelésnek akár terápiás következménye is lehet.

A HIV az immunrendszer egyes elemeit támadja meg, ily módon legyengítve a szervezet védekezését annyira, hogy a banális fertőzések is végzetes következménnyel járhatnak. Azonban az immunrendszer nem minden sejtje esik áldozatul a vírusnak. A falósejteknek, illetve a dendritikus sejteknek nevezett elemek, melyek az immunrendszer szervezésében jeleskednek, például ellenállóak a fertőzéssel szemben.

szex59

A Baek Kim professzor (Rochesteri Egyetem) vezette kutatócsoport megállapította, hogy a SAMHD1 nevű fehérje kritikus szerepet tölt be ebben az ellenállásban, ugyanis leállítja a DNS előállítását. Amennyiben egy sejt lemásolja magát, DNS-t kell szintetizálnia, melyek építőkövei a dezoxi-ribonukleotidok. A vírusok ugyanezekt az összetevőket használják fel. Az SAMHD1 csökkenti kérdéses molekulák sejten belüli szintjét, ezáltal gátolva a vírusrészecskék előállítását, és szaporodását. Amennyiben az SAMHD1 működése zavart szenved – ezt irányított genetikai manipuláció segítségével lehet kimutatni – magas dezoxi-ribonukleotid-szint mellett a HIV akadálytalanul képes szaporodni. Vagyis a SAMHD1 gyakorlatilag kiéhezteti a vírust azáltal, hogy megvonja a szaporodáshoz szükséges elemet.

Mindazonáltal a HIV fő célpontját a CD4-sejtek képezik, melyek hatékony működéséhez osztódás szükséges, vagyis esetükben nem járható út a felvázolt stratégia.

Forrás: