D-mannóz – otthoni kezelés felfázásra

Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász a húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott D-mannóz hatásáról beszélt a Reggeliben.

Nagyon sok nő panaszkodik felfázásra. Azonban ez a páciensek részéről egy általános megnevezése, amolyan kórleírása az orvosi nyelven leginkább húgyúti fertőzésnek nevezett megbetegedésnek. A köznyelven felfázásnak titulált betegség hüvelyi, petefészekkel kapcsolatos, húgyúti vagy egyéb nőgyógyászati kellemetlenséget okozhat. Gyermekeknél és nőknél az ilyen problémák kezelése legfőképpen dózisokban tér el és nem a gyógymódban magában.

Az egyik leggyakoribb ”felfázásnak” titulált betegség, a hólyaggyulladás, melyet fájdalmas vizelés jellemez. Léteznek már olyan gyógykészítmények, melyek gyógynövényekkel, cukormolekulával segítenek enyhíteni a bajokon. Amennyiben véres a vizelet, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni a házipatika bevetése helyett. Dr. Tahy András nem híve az antibiotikumos kezelésnek, mert véleménye szerint a későbbiekben ezek valamilyen formában visszaüthetnek.

Vizsgálatok alapján a húgyúti fertőzéseket, pl.: a hólyaggyulladást is az E. coli baktérium (bélbaktérium fajta) okozza 10-ből 9 esetben. Az E. coli a húgyhólyagba, húgyutakba kerülve nem kívánatos gyulladásokat okoz. A baktérium lektinei (aminosav cukor molekulákból álló kitüremkedések) hozzátapaszthatják a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához.

Az E. coli azonban a D-mannóz molekulával olyan komplexet alkothat, amely így vizelet ürítésekor távozik szervezetünkből. A D-mannóz az majdnem teljesen kiválasztódik a vesében a vizeletben, gyakorlatilag bevonva az ott jelenlévő E. coli baktériumokat, így azok már nem tudnak tovább tapadni a húgyutak ill húgyhólyag belső falára. A D-mannózt tartalmazó készítmények könnyű, otthoni gyógymódjai lehetnek a ”felfázásnak”, mivel nincsenek mellékhatási, természetben is előfordul, nem befolyásolja a vércukor szabályozást és kisgyermekek is szedhetik.

Amennyiben 3 nap elteltével sem érzékelhető javulás, mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni a tünetek megszüntetése és egyéb további komplikációk kivédése végett.

Forrás:


Egy válasz

  1. Tóthné Deák Mária

    A vesere is jó a d mannóze?