Hogyan együnk zölden? 2014-05-19 Zöld Megosztás: Tweet Egészséges ember, egészséges bolygó. Helyes választás hosszú távú eredményekkel. Ötletes környezetbarát ételek. A mindennapi döntéseink következményekkel járnak, még abban az esetben is, mikor azon gondolkodunk, milyen élelmiszereket vigyünk haza. A tojás, a tej, a hús és a péksüti alapanyagai ugyanis különböző helyről érkeznek a boltokba, eltérő termelési és felhasználási módokon átesve.Így az életviteleddel és mindennapi döntéseiddel támogatni tudod a környezetbarát módszereket. A bio a nyerő Amikor úgy döntesz, hogy organikus étellel kényezteted a szervezeted, nem csak magaddal teszel jót. Olyan döntést hozol, mellyel elkötelezed magad a vegyszermentes gazdálkodás és a környezetbarát módszerek mellett. Így nem csak a tested, de az élővilág is hálás lehet a választásodért. Hűen a helyihez A termelőket támogatni kell, így ha tehetjük, vegyünk hazait, de még jobb, ha a helyi termékek mellett voksolunk. Keressük fel a közeli piacot és válogassunk a házi, bio, vegyszerektől mentes alapanyagok és élelmiszerek között. Benzingőz mentesen Az áruk szállításával a levegőbe kerülő szennyezőanyagok egyre súlyosabb problémákat eredményeznek. Egy-egy termék több száz km-t tesz meg az üzemtől az üzletig, pedig megoldható volna a helyi áruk beszerzése is. Valóban spórolunk, ha hagyjuk, hogy ez így folytatódjon? Keresd a Fair trade logót! A méltányos kereskedelem jegyében forgalmazott termékeket vásárolva tudatosan támogathatjuk a fejlődő országok felzárózását, miközben biztosak lehetünk abban, hogy az egészséges és teljes mértékben környezetbarát áru árának meghatározott része a termelő zsebébe és nem egy nagyvállalat kasszájába kerül. Nem vész el, csak átalakul Az újrahasznosítás és a komposztálás az egyik legegyszerűbb tett a környezetünk megóvása érdekében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt mielőbb belássuk és már egészen fiatal korban tudatosítsuk a környezetünkben. Szatyor és csomagolás nélkül Az élelmiszerek nagy része felesleges csomagolóanyagot tartalmaz, amely számunkra haszontalan, a környezetet viszont terheli. Ezek helyett keressük azokat az árukat, amelyek zacskó nélkül és frissen érkeznek az üzletekbe. Ugyanilyen fontos belátni, hogy a vásárlásnál elkért szatyor teljesen felesleges, hiszen többnyire egyből a szemetesbe kerülnek, növelve az amúgy is hatalmas napi hulladék mennyiségét. Termelj, ültess! Ha van rá lehetőséged, termeld meg, amit megeszel. Konyhakert a saját zöldségeiddel? Arasd le a babérokat és légy büszke! Élvezd a munkád gyümölcsét és a virágzó környezeted. Gondolkozz előre Ha előre eldöntöd, mire van szükséged, nem kényszerülsz rá, hogy naponta vásárolj. Szinte hihetetlen, de az emberek többségének nincs vásárlásmentes napja. A tervezéssel és a nagyobb mennyiségű, de egyszeri vásárlással viszont sokat lehet spórolni. Nem csak pénzt, időt is. Nyers erő Sokan esküsznek rá, hogy a helyes táplálkozás alapja, a friss és nyers ételek fogyasztása. A főzés során nem csak megnő az étel kalóriatartalma, de eközben tápanyagokat és vitaminokat veszít. Ráadásul a tartósítószerektől mentes termékeknél valóban tudhatjuk, hogy friss termék került a kosarunkba. Vegetáriánus életmód ma, a jövőért A hús az egyike a leginkább erőforrás-igényes termékeknek. Rengeteg munka és energiafelhasználás szükséges, mire nyersen a konyhánkba, majd elkészítve a tányérunkra kerül. Ezt végiggondolva egyre többen hagynak fel a hús fogyasztásával, főként akkor, ha tudatosodik bennük, némelyik üzem milyen eljárásokkal dolgozza fel az állati anyagot. Könnyű belátni, hogy nincs szükség gyökeres változásra a mindennapjaidban, hogy a környezetedet mégis gyökeresen átalakítsd. Forrás: