Az év gyógynövénye a fekete nadálytő – Mire használjuk?

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban azzal a céllal hozta létre az Év Gyógynövénye kezdeményezést, hogy évről évre egy újabb gyógynövényre híva fel a figyelmet.

Az év gyógynövénye

2021-ben az év gyógynövénye: fekete nadálytő

A népnyelv számtalan találó névvel illette ezt a nagy múltra visszatekintő gyógynövényt: forrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű. Már az ókori csatákban is használták főzeteit csonttörések és sebek kezelésére. A hazánkban is őshonos növény leginkább a nedves területeket, vízpartokat, árokpartokat kedveli.

Hatása

Csak külsőleg használható! A fekete nadálytő gyökeréből készült alkoholos kivonatot leggyakrabban ízületi bántalmakra, zúzódásra, ficamra, csonttörések gyógyítására használják. Alkalmas még gerincfájdalmak enyhítésére, véraláfutások kezelésére és fejfájásra (a fájó, lüktető fejrészt kell ilyenkor bekenni vele). Gyulladt, fájdalmas visszerek esetén is eredményesen alkalmazható.

A természetes gyógymódok használata önmagában nem elég a sérült ellátáshoz, de ugyanakkor ugyanolyan – ha nem jobb – gyógyhatással vannak a szervezetre egy-egy vágás okozta, égési, vagy bármely a háztartásban elszenvedhető sérülés esetén, mint a gyógyszertárakban megvásárolható készítmények.

Így készítsünk fekete nadálytő kenőcsöt

Ezeken kívül sok kozmetikai termék és gyógyszer összetevői között megtalálható.

Mire jó még a fekete nadálytő tinktúra?

Hatékony fájdalomcsillapító, így a fejfájás is kezelhető vele: a fájó, lüktető részt háromszor-négyszer be kell dörzsölni.

Használata

Az érintett területre naponta több alkalommal vékonyan kell felvinni. Hagyni kell beszívódni.
A fekete nadálytő tinktúra csak külsőleg használható! Alkalmazása belsőleg tilos, az egészségre veszélyes!

Ellenjavallat

A fekete nadálytő alkoholos kivonatát nyílt sebre nem szabad használni. Belsőleg nem alkalmazható. Várandós nők számára alkalmazása tilos (külsőleg sem alkalmazható).

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.