Természetes gyógymódok fülzúgás ellen

A fülcsengést az érintettek érthető módon minél előbb szeretnék megszüntetni, ennek érdekében több gyógymóddal is megpróbálkoznak fülzúgás ellen.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészhez, a Fül-orr-gége Központ orvosához is gyakran fordulnak kérdéseikkel a fülzúgás természetes kezelésével kapcsolatban.

Akkor eredményes a kezelés, ha a kiváltó okra hat

Csengő, zümmögő vagy lüktető zaj a fülben, amitől nehéz napközben a feladatainkra koncentrálni, pihenni, kikapcsolódni vagy elaludni. A fülzúgáshátterében több kiváltó ok is állhat, ahhoz, hogy a tünetek elmúljanak, ezt kell megtalálni és kezelni.

  • Feleslegesen szedi a beteg fülzúgás ellen például a természetes keringésjavító készítményt, ha a fülzúgást a túlzott fülzsír képződés vagy a helytelen fültisztítás miatt kialakult fülzsírdugó okozza. Ilyen esetben csak a rendelőben elvégzett fülmosás fog segíteni.
  • Főként idősebb korban gyakori a halláscsökkenéssel együtt megjelenő fülzúgás, ilyenkor hallókészülékre lehet szükség a kezeléshez.
  • Gyógyszerrel, vagy csak műtéttel kezelhető fülbetegségek, például középfülgyulladás, hallóideg-daganat, vagy otoszklerózis is járhat fülzúgással, de nem a fület érintő kórképek miatt is jelentkezhet a kellemetlen panasz. Többek közt magasvérnyomás betegségvérszegénység mellett.
  • Bizonyos gyógyszerek – például antibiotikumok, aszpirin – szedése is kiválthatja.
  • Ront a helyzeten a stressz, de sok esetben a kevés folyadékfogyasztás is közrejátszik a fülzúgás megjelenésében.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a szerteágazó kiváltó okok miatt, a fülzúgással érkező páciensek kezelésének első lépése egy alapos, minden részletre kiterjedő beszélgetés, majd a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ezt követően további vizsgálatokra is szükség lehet a diagnózishoz. A fülzúgás kezelése ez után kezdődhet, a kiváltó októl függően, személyre szabottan.

Fülzúgás ellen – hasznos természetes kiegészítők

Fülzúgás ellen természetes gyógymódokkal.

Foto:123rf.com

A következőkben összegyűjtöttünk néhány ismert természetes gyógymódot és dr. Holpert Valériát arra kértük, hogy ossza meg velünk véleményét ezekkel kapcsolatban. Keringés javítóként jól ismert a ginkgo biloba, melynek fülzúgásra gyakorolt hatását egy korábbi tanulmány is vizsgálta, ahol több kutatás eredményét – összesen 1543 résztvevő – összegezték. Az köztudatban elterjedt pozitív hatást fülzúgás ellen sajnos nem sikerült bizonyítani, habár az egyik kutatásban az enyhe és közepes demenciában szenvedő páciensek esetében a fülzúgás jelentős csökkenéséről számoltak be.

Foto:123rf.com

Több kutatás összehasonlításával azt is vizsgálták, hogy az akupunktúra hogyan befolyásolja a fülzúgást. Végeztek összehasonlító vizsgálatokat akupunktúrás és nem az akupunktúrás pontokra ható kezelés, illetve akupunktúra és gyógyszeres kezelés között, de a kevés résztvevővel zajló néhány kutatás alapján nem tudtak végleges következtetéseket levonni. Egymásnak ellentmondó vizsgálati eredmények születtek a cink hatásával kapcsolatban is. Egy 2015-ös tanulmány szerint a fülzúgás gyakoribb a cinkhiányos résztvevők körében, ám egy másik vizsgálatban nem értek el számottevő javulást a cink pótlásával, a 60 év feletti fülzúgásos pácienseknél.

Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás – ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved.

Változatos okok a fülzúgás hátterében

A természetes gyógymódok hatékonyan alkalmazhatók a fülcsengés kiegészítő kezelésére – mondja dr. Holpert Valéria. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket minden esetben személyre szabottan, a kiváltó ok függvényében válasszuk meg. Ha a kivizsgálás során nem sikerül feltárni a fülzúgás okát és a keringésjavító kezeléssel sem érhető el érezhető javulás, egyéb kezelési módok is szóba jöhetnek fülzúgás ellen.

 

  • A krónikus fülzúgás például zajgenerátor segítségével is kezelhető. A megfelelően kiválasztott elfedő hangot adó készülék tartósan alkalmazás mellett elősegíti, hogy agyunk elfelejtse a berögzült hangot.
  • Kúraszerűen, legalább egy hónapon keresztül, napi egy, vagy akár két alkalommal alkalmazható fülzúgás ellen a pulzáló elektromágneses mező terápia is. Ez a kiváltó októl függetlenül is kedvezően befolyásolja a fülzúgásos panaszokat, mert nemcsak a pici erek keringését, a mikrocirkulációt és így a sejtek oxigén ellátását javítja, hanem az egész anyagcsere rendszerre is jó hatással van.
  • A terápia sikeressége egyéntől függő, mert több külső tényező is befolyásolja: dohányzás, stressz, túlsúly és az elegendő szabad levegőn töltött idő, testmozgás.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.