Mire figyeljünk a téli gyümölcsfogyasztás során?

A téli hónapokban még nehezebb bevinni az összes szervezet számára szükséges vitamint, hiszen nem könnyű friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutni. Ezenkívül a napsütéses órák alacsony száma is nehezíti a helyzetet, mivel így a szervezet alig termel D-vitamint, főként, hogy tetőtől-talpig be vagyunk öltözve, tehát nagyon kevés bőrfelületet ér napfény. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani télen a kellő vitaminbevitelre!

Fokozottan fontos a pótlás

A fényhiány, a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenése, a sport mellőzése, a gyorsételek előnyben részesítése és még számos ok azt eredményezi, hogy a szervezet vitaminkészlete drasztikusan csökken. A tél végére a lakosság jelentős része vitaminhiányos állapotba kerül, a nem megfelelő életmód és táplálkozás pedig tovább ront a helyzeten. A tavasz kezdetére elsősorban a B12-vitamin, folsav, a jód, a D-vitamin, illetve a vas hiánya a legjellemzőbb a lakosság körében. Továbbá a magnézium-, kálium-, cink- és kalciumbevitel is szegényes a legtöbb ember esetében.

Mire figyeljünk a gyümölcsfogyasztás során?

Minden évszakban fontos arra törekedni, hogy szezonális és lehetőség szerint helyi gyümölcsöket fogyasszunk. Télen különösen nehéz helyzetben vagyunk, azonban nem lehetetlen vitaminban gazdag gyümölcsöket fogyasztani.

gyümölcs

Amit bátran fogyaszthatunk

A hideg hónapokban célszerű a következő gyümölcsöket beépíteni a táplálkozásba: a datolyaszilva az egyik legjobb gyümölcsopció a téli hónapokban, ugyanis ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. A gránátalma kész antioxidánsbomba, aminek köszönhetően hatékonyan védi a testet a szabadgyökök károsító hatásai ellen. Emellett nagyon magas a kálium- és rosttartalma is. Az áfonya is remek választás, hiszen nem túlzás kijelenteni, hogy igazi szuperélelmiszer, hiszen csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet, valamint erősíti az immunrendszert. A kivit is érdemes gyakran fogyasztani, ugyanis magas C-vitamin- és rosttartalommal rendelkezik. Ezenkívül a vas felszívódását is elősegíti.

Ezek fogyasztását célszerű reggelre vagy délelőttre időzíteni. A legjobb, ha nem önmagában fogyasztjuk, hanem valamivel kombinálva. Ez azért lényeges, mert így megakadályozható a gyümölcscukor gyors felszívódása, mely a vércukorszint ingadozásához vezethet. Ennek tünetei a hangulatingadozás, a fáradékonyság, valamint az ingerlékenység.

Csak mértékkel!

Alapvetően nincs olyan gyümölcs, amit mellőzni kellene az étrendből, viszont bizonyos kondíciók ezt mégis indokolhatják. Ilyen például az intolerancia vagy ha éppen fogyni szeretnénk. Az alábbi gyümölcsöket célszerű ritkán, mértékkel fogyasztani.

A datolya tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sőt rostot is bőven tartalmaz. Viszont nagyon magas a cukortartalma, ezért érdemes kisebb adagot fogyasztani belőle, hiszen igazi kalóriabomba lehet! A füge szintén nagyon édes és tele van hasznos tápanyagokkal. Az intenzív édes íz elsősorban a magas cukortartalomnak köszönhető, ezért ezt a gyümölcsöt is érdemes ritkán fogyasztani és lehetőség szerint a reggeli órákban.

Az aszalványokkal mindenképp érdemes óvatosan bánni, ugyanis készítésük során kivonják belőlük a vizet, azonban a cukor bennük marad. Mivel a gyümölcsöt összepréselik, könnyedén elfogyaszthatunk belőle nagyobb mennyiséget is, tehát több cukrot tudunk bevinni a szervezetbe.

Egészítsük ki!

Hiába változatos az étkezésünk, sajnos fizikálisan lehetetlen annyi gyümölcsöt és élelmiszert fogyasztani, amelyből a szükséges napi vitamin- és ásványianyagbevitel fedezhető. A megoldást a multivitaminok fogyasztása jelenti: ezek tartalmazzák az összes vitamint és ásványi anyagot, melyre a szervezetnek szüksége van. A vitaminokat akár egyesével is össze lehetne válogatni, de sokkal egyszerűbb, ha egy komplex multivitaminkészítményt szedünk. Természetesen a multivitamin pusztán kiegészítés, ahogy a táplálékkiegészítő kifejezés is jól mutatja ezt – tehát nem helyettesíti a változatos, tápanyagokban gazdag étkezést, melyre fontos törekedni.

Egy változatos étrendben mindenképp helye van a gyümölcsfogyasztásnak, azonban a mértékre és az evés idejére ügyelni kell. Emellett érdemes multivitamin formájában bevinni a szervezetbe a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat! Erre a téli hónapokban különösen fontos figyelmet fordítani!

Forrás: Napidoktor.hu