Kávé helyett használható gyógynövények 2022-05-08 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Kávé helyett sokkal többfajta egészséges alternatíva használható, mint azt gondoljuk. Bár az arab kávé is gyógynövény, azonban számos más gyógynövény különféle részeiből (mag, gyökér, különféle termések) is készíthetjük a kedvenc reggeli italunkat. Miért lehet előnyös az alternatív kávépótlók használata? Ha nem bio kávéról van szó, akkor az arab kávé termesztésekor többnyire növényvédő szereket és génmódosított növényeket használnak. A kávé termesztéséhez nagy mennyiségű vízre van szükség: kb. 140 liter vízre egy csésze kávéhoz. Ez nem tesz jót a környezetnek. Néhányan érzékenyek az arab kávéra, mivel felnyomja a vérnyomásukat. Milyen növényeket használhatunk kávé helyett? Malátakávé: A malátakávé árpából készül: az érett árpa szemeket vízbe áztatják és csíráztatják. A gabona saját enzimjei részben a benne lévő keményítőt maláta cukorrá alakítják. A szemeket ezt követően megszárítják és megpirítják. Ez a folyamat karamellizálja a maláta cukrot, és megteremti a kávészerű ízt és a barna színt. Az elkészítéséhez forró vizet öntünk a könnyen oldódó porra. A malátakávé az arab kávénak jó alternatívája hogy koffein mentes, és az alacsonyabb cserzőanyag tartalomnak köszönhetően gyomorbarát. Mivel a magas hőmérsékleten való pörkölés során akrilamid keletkezhet, nem szabad naponta két-három csészénél többet inni. Foto:123rf.com Gabonakávé: Gabonakávé sokféle gabonából készíthető: tönkölyből, rozsból, árpából és kukoricából egyaránt. A malátakávé és a gabonakávé közötti különbség az, hogy a gabonaszemek nem csíráznak. A gabonakávé nem tartalmaz malátacukrot, és csak az ínyencek számára való a nagyobb mennyiségű keserű anyag miatt. A gabonakávét különféle gabonából készíthetik: tönkölyből, rozsból, árpából és ritkán kukoricából. Különösen a tönkölykávé emésztésre gyakorolt hatása említendő meg. Az enyhén keserű ízek serkentik a máj és az epe működését. Ezenkívül a gabonakávé sok kiváló minőségű fehérjét, komplex szénhidrátot és számos nyomelemet, ásványi anyagot és létfontosságú anyagot tartalmaz. Mivel az akrilamidról néhány évvel ezelőtt kimutatták, hogy a gabonakávéban is megtalálható, ezért naponta két-három csészével többet ne fogyasszon! Cikóriakávé: A cikóriakávé a közönséges cikória, vagy mezei katáng (Cichorium intybus) gyökereiből készül. A gyökereket apró darabokra vágjuk, szárítjuk, majd megpirítjuk. A gyökerekben lévő gyümölcslé pörkölés közben karamellizálódik, és a cikóriakávénak arab kávészerű ízt ad. Még Hippokratész is tudta, mennyire egészségesek a gyökerek. Frissen segít a tüdő tuberkulózis esetén, főzve hatásos sárgaság és a máj megnagyobbodása ellen. Napi két-három csésze kávé csökkentheti a szívelégtelenség kialakulását Csillagfürt (Lupine) kávé: Ebben az esetben a kávé az édes csillagfürtből készül. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, és a hagyományos csillagfürtökkel ellentétben nem mérgező. Magjait szárítják és finoman megpörkölik – ezért a csillagfürt kávé nagyon kevés keserű anyagot tartalmaz. A lupine, csillagfürt kávé nagyon aromás és megközelíti a babkávé ízét. Mint minden kávépótló, ez sem tartalmaz koffeint. Az arab kávéval ellentétben a csillagfürt kávé gluténmentes és nagyon alacsony savtartalmú. Az édes csillagfürt sok fehérjét, különféle vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz. Szeretnénk hozzáfűzni hogy csak a fehér virágú csillagfürtöt fogyassza! A fehér csillagfürt a szója alternatívájaként is használható: magvainak fehérjetartalma eléri a 34-42%-ot. Keserű- és édesmagvú változatai ismertek, előbbiek mérgezőek és fogyasztásra nem alkalmasak. A Földközi-tenger térségében a szegényebb lakosság olyan módon fogyasztotta a magokat, hogy a mérgező alkaloidtartalmát előzőleg napokig tartó áztatással eltávolították. További érdekességet a témában az alábbi linken olvashat >> Forrás: Naturportál