Hólyaghurut – gyógynövények segíthetnek leküzdeni

A hólyaghurut, vagy, ahogy mindenki ismeri a felfázás, sokunk életét megkeserítette már, statisztikák szerint legalább a nők negyedét érintő problémáról van szó. A hólyaghurutot a felfázáson túl, bakteriális fertőzések is kiválthatják.

A felfázás igen kellemetlen betegség, leggyakoribb tünetei: fájdalom érzet a kismedencében, húgyhólyagban, esetenként az alhasban is, a vizelet sötét színű, kellemetlen szagú, és csíp, valamint a vizelési inger is gyakoribb a megszokottnál.

A hólyaghurut kezelése gyógynövényekkel is történhet.

Vízitorma 

Rendkívül sokoldalú növény. Az egyik legerősebb természetes antibiotikum. Hatásos még TBC esetén is, ami azért különös, mert a TBC ellen azért különösen nehéz fellépni, mert igen lassan szaporodik és elég jól el is barikádozza magát a tüdőben. Fontos daganatellenes szerepe is. Hatóanyagai a húgyutakba is képes bejutni a véráramon keresztül. Úgy tartják, huzamosabb ideig fogyasztva elég jó ellenálló képességet ad a szervezetnek fertőzésekkel szemben.

Fotó: 123rf.com

Angyalgyökér 

Vizelethajtó és enyhe görcsoldó hatása van. Kisebb mértékben gyulladáscsökkentő is. 

Petrezselyem 

Erőteljes vizelethajtó hatású, vesekő és homok eltávozását segíti. Méhtónust és kontrakciót fokozza, ezért terhes nők nem kaphatják. Túladagolva vesevérzést, abortuszt is előidézhet. 

Zeller 

Baktériumölőgörcsoldó hatású. Vizelethajtó, fokozza az alhas és a nemi szervek vérellátását. Ezzel függ össze afrodiziákum hatása is. Kínában a magjából készítenek főzetet. Csökkenti a vérnyomást – jelentős kálium tartalma is. Stresszoldó, izomlazító, simaizom görcsoldó. Sajnos fotoszenzibilizáló anyagokat is tartalmaz. Leve bőrrel érintkezve erős napfény hatására kiütéseket okozhat.

Fehér árvacsalán 

Enyhe vízhajtó. Hatékony a prosztatát érintő fertőzéseknél és fehérfolyás esetén. Gyulladásgátló hatású. Eddig semmilyen negatív hatását nem bizonyították. 

Farkasalma 

Az egyik leghatásosabb baktériumölő hatású növény – külsődleges alkalmazásban. A benne lévő arisztolochinsav belsődleges fogyasztás esetén súlyosan vesekárosító – szívbénulást is okozhat. Viszont ülőfürdőként, irrigálószerként kiváló lehet. Erdélyben a népi gyógyászat ma is alkalmazza húgyúti problémákra. Egy sor más problémára is nagyon jó – mind sebgyógyító, antibiotikus és immunstimuláns hatásának köszönhető. 

felfazas

Foto: 123rf.com

Kender 

Elsősorban ázsiai változatai rendelkeznek magasabb hatóanyag tartalommal – és valójában ezek szolgáltatják a drogot a gyógyszeripar és a természetes gyógymódok kedvelőinek (cannabinoidol tartalmú olaj). Azonban hozzá kell tenni, hogy a hazánkban rostkenderként termesztett, vagy elvadult kendernek is van alkaloida tartalma, csak főként a nőivarú kender termés körüli kicsi pálhalevelei tartalmazzák. Mindezek mellett viszont jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik a fájdalomcsillapító, izomlazító és görcsoldó hatáson túl. 

További érdekes információkat az alábbi linken olvashat >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.