Hogyan gyógyít a gránátalma? 2022-02-10 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A gránátalma (Punica granatum) az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely egyedi aromával és különleges ízzel rendelkezik, jótékony tulajdonságai révén pedig ajánlott különböző betegségek kezelésére. Nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges a gránátalma! A gyümölcs belsejét membránszerű falak osztják fel egységekre. Mindegyik egység belsejében található lédús, piros, rózsaszínű gyümölcshús és magvak, amelyek lehetnek puhák vagy kemények (attól függően, hogy mennyire érett a gyümölcs). Fotó: 123rf.com Az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs; leve, aromája és színe révén fontos alkotóeleme a “super-fruits” új kulináris irányzatnak. A gránátalma az egészségre kifejtett jótékony hatásai A gyümölcs nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Gazdag oldódó és oldhatatlan rostokkal, 4g/100 mg rostot tartalmaz (ami 12%-t képezi a napi ajánlott bevitelnek), nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést. A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly ill. a koleszterin szint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket. Foto:123rf.com Gazdag C vitaminban, 17%-át nyújtja a 100 g napi ajánlott bevitelnek. A C vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása, elősegíti a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal, illetve a szabad gyökökkel szemben. A gránátalma rendszeres fogyasztása hatékony a prosztatarákkal, a jóindulatú prosztata túltengéssel, a cukorbetegséggel, és a nyirokcsomó daganatokkal szembeni harcban. Tartalmaz olyan B vitaminokat is, mint pl. a pantotén-sav (B5 vitamin), folsav, pyridoxin, K vitamin és olyan ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, a réz, a kálium és a mangán. Így pucold meg a gránátalmát egyszerűen! Forrás: edenkert.hu