Egyes gyógynövények és a termékenység – Ne keverjük

A teherbe esni próbáló pároknak érdemes tartózkodniuk bizonyos gyógynövény-kiegészítőktől, köztük az orbáncfűtől, amely a depresszió kezelésére használt népszerű gyógynövény – figyelmeztetnek a szakértők.

Az orbáncfű, az echinacea és a ginkgo biloba azon gyógynövények közé tartozik, amelyek befolyásolhatják a fogamzás esélyeit, mondják a szakértők. A szülővé válni próbáló férfiaknak és nőknek óvatosnak kell lenniük minden gyógynövény-kiegészítővel, és használatuk előtt beszélniük kell szakemberrel.

Foto:pixabay.com

Az Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaság szerint 6,1 millió amerikai nő és partnereik tapasztalnak nehézségeket a gyermekvállalás során. A legfrissebb becslések szerint pedig akár 60 millió amerikai is rendszeresen nyúl gyógynövényes szerekhez.

Számos gyógynövénykészítmény dokumentáltan tartalmaz ösztrogénszerű anyagokat, amelyek hatással lehetnek a nemi hormonok koncentrációjára és a termékenységre mind a férfiak, mind a nők esetében” – mondja Dr. Gilbert Ross, az Amerikai Tudományos és Egészségügyi Tanács orvosi igazgatója New Yorkban. Az ösztrogén a legfontosabb női nemi hormon.

Elmagyarázza, hogy a fogamzásgátló tabletták, amelyek szintén ösztrogént tartalmaznak, beavatkoznak a normális hormonokba, hogy leállítsák az ovulációt és megakadályozzák a fogamzást.

Általánosságban elmondható, hogy a meddőség miatt aggódó személynek nem bölcs lépés a kiegészítőkhöz folyamodni anélkül, hogy előbb konzultálna egy reprodukciós szakemberrel. 

Dr. Richard Blackwell, a birminghami Alabama Egyetem szülész-nőgyógyásza szerint az echinacea és a ginkgo biloba árthat a spermiumok termelésének és megtermékenyítő képességének.

A családalapításra törekvő férfiaknak azonban minden gyógynövény-kiegészítőtől óvakodniuk kell, figyelmeztet Masood Khatamee, MD, a New York-i Egyetem szülészet-nőgyógyászat klinikai professzora és a New York-i Fertilitáskutató Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Egyik gyógynövényt sem vizsgálták. Használatukkal kapcsolatban legyünk nagyon óvatosak” 

“A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a gyógynövény-kiegészítők gyógyszerek, és hatással lehetnek a kezelésekre” – mondja Pamela Madsen, az Amerikai Meddőségi Szövetség, egy New York-i székhelyű nemzeti nonprofit csoport ügyvezető igazgatója. “Egyetlen páciensnek sem szabadna gyógynövényeket szednie meddőségi kezelések alatt anélkül, hogy megbeszélné az orvosával”.

szerelem, szex

Fotó: 123rf.com

A férfiak és nők termékenységét befolyásoló egyéb ismert tényezők közé tartoznak a következők:

Dohányzás: Bár nem ismert, hogy a dohányzás pontosan hogyan rontja a termékenységet, egyes kutatások szerint a dohányosoknál nagyobb lehet a kockázata annak, hogy nem jön létre a peteérés. A Berkeley Egyetem Közegészségügyi Iskolájának tanulmánya szerint a dohányzás jelentősen befolyásolja a nők teherbeesési képességét. A napi fél doboznál kevesebbet dohányzó nők egy év elteltével megközelítőleg 50 százalékos termékenységcsökkenéshez mutattak – bizonyította a tanulmány.
Hüvelyi síkosítók: “Sok síkosító elpusztítja a spermiumokat, és így befolyásolhatja a termékenységet” – mondja Madsen. “A vizsgálatok következetesen kimutatták, hogy ezek a vegyületek károsak a spermiumok [mozgására] és életképességére” – teszi hozzá Blackwell.
Életkor: “A nők esetében az előrehaladó életkor a termékenységet befolyásoló legfontosabb tényező” – mondja Khatamee. “Az életkortól függ, hogy mikor kell segítséget kérni a termékenységgel kapcsolatban. Ha 20 és 30 év közötti, várjon egy évet, de ha idősebb, három hónap után kérjen tanácsot”. A férfiakra is hatással van a kor előrehaladása. A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 24 éves kor után évente körülbelül 3 százalékkal csökken a férfiak esélye arra, hogy párjuk egy adott évben teherbe esik.
Fehérneműválasztás: “Tudjuk, hogy ha a férfiak szűk alsónadrágot viselnek, az a heréiket közel hozza a testükhöz. Felmelegíti [a heréket], ami megöli a spermiumokat, és így rontja a termékenységet” – mondja Vezetés: A biciklizés és a túl sok órát a volán mögött töltött idő szintén befolyásolhatja a férfiak termékenységét, egyes új kutatások szerint azért, mert a hő felgyülemlik a herezacskóban, a heréket és a kapcsolódó szerveket tartalmazó tasakban.
Súly: Az elhízás, valamint a drámai fogyás és a túlzott testmozgás akadályozhatja a nők termékenységét, mondja Madsen. Ha például egy nő túlzott mennyiségű testzsírt veszít, a hormonjai – és így a termékenysége – is sérülnek, magyarázza Khatamee.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.