Az ősz és a tél kedvence a dió 2019-01-10 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Az ősz és a tél egyik legfinomabb és egyben legegészségesebb csemegéje a dió. A dió Perzsiából származik. Európa északi területére a rómaiak terjesztették el, elsődlegesen ízesítőanyagként használták, rendkivül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős. A vitaminok közül jelentős mennyiséget tartalmaz A, B, E-vitaminból. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert, bőr, köröm, haj erősségét szolgálja. Az omega 3- tartalma magas, jó hatással van a szellemi fejlődésre, az agysejtek és idegsejtek működését segíti. Részt vesz még a cukorbetegség elkerülésében,a szervezet inzulintermelése javul, koleszterincsökkentésben is fontos szerepet játszik, ugyanis magas a telitettlen zsírsav tartalma. Folsav tartalma is gazdag ami a fejlődő idegrendszer számára nélkülözhetetlen, ezért is javasolják a várandósság ideje alatt. Ásványi anyagtartalma gazdag cinkben, ami fejlődésért, növekedésért felelős enzimek működését segíti. Számos jó tulajdonsággal rendelkezik, finom, egészséges ételeket lehet készíteni belőle. Napi 4-5 szem dió elfogyasztásával hozzájárulhatunk az egészségünk védelméhez. Forrás: https://napidoktor.hu/index