Az ősz és a tél kedvence a dió

Az ősz és a tél egyik legfinomabb és egyben legegészségesebb csemegéje a dió. A dió Perzsiából származik. Európa északi területére a rómaiak terjesztették el, elsődlegesen ízesítőanyagként használták, rendkivül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős.

A vitaminok közül jelentős mennyiséget tartalmaz A, B, E-vitaminból. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert, bőr, köröm, haj erősségét szolgálja. Az omega 3- tartalma magas, jó hatással van a szellemi fejlődésre, az agysejtek és idegsejtek működését segíti. Részt vesz még a cukorbetegség elkerülésében,a szervezet inzulintermelése javul, koleszterincsökkentésben is fontos szerepet játszik, ugyanis magas a telitettlen zsírsav tartalma. Folsav tartalma is gazdag ami a fejlődő idegrendszer számára nélkülözhetetlen, ezért is javasolják a várandósság ideje alatt.

Ásványi anyagtartalma gazdag  cinkben,  ami fejlődésért, növekedésért felelős enzimek működését segíti.

Számos jó tulajdonsággal rendelkezik, finom, egészséges ételeket lehet készíteni belőle. Napi 4-5 szem dió elfogyasztásával hozzájárulhatunk az egészségünk védelméhez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index