A 8 legjobb téli gyümölcs amivel megúszhatjuk a vírusokat

Ebben az évszakban nehezebb ösztönösen gyümölcsök után nyúlni, pedig ezzel erősíthetjük az immunrendszerünket és támogathatjuk az egészséges testsúlyunkat.

A téli hidegben, lehet, hogy tökfélékre és más kiadós zöldségekre vágyunk. De ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem. Télen is óriási gyümölcsválaszték áll rendelkezésünkre.

És fontos, hogy helyet biztosítsunk számukra az étrendünkben, mert az ezekben a gyümölcsökben található tápanyagok támogatják az immunrendszert és az általános egészségünket. Ami az immunitást illeti, a C-vitamin a téli megfázások és betegségek elleni küzdelem egyik sztár tápanyaga – és a citrusfélék bővelkednek benne. A C-vitamin egy bizonyítékokon alapuló, jól dokumentált, nagyon jól kutatott és erős vírusellenes szer. A legnagyobb előnyök kiaknázása érdekében a korábbi kutatások azt javasolják, hogy a C-vitamint tartalmazó teljes értékű élelmiszereket válasszuk a C-vitamin (aszkorbinsav) étrend-kiegészítők helyett. Arra is ügyeljünk, hogy a C-vitaminos ételeket eloszlassuk a nap folyamán, mert ez a vitamin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk kiöblíti a tápanyag felesleget.

Bár a C-vitamin nem biztos, hogy megakadályozza a megfázást, de csökkentheti a betegség hosszát és súlyosságát. Tehát megakadályozhatja, hogy az egyszerű nátha valami komolyabbá, például hörghuruttá vagy tüdőgyulladássá váljon.

Bár a C-vitaminban gazdag citrusfélék a tél fénypontjai lehetnek, nem ezek az egyetlen tápláló gyümölcsök, amelyeket a szezon kínál. Íme a télen fogyasztható nyolc legjobb gyümölcs:

 

Foto:pixabay.com


1. Körte – a bőséges rosttartalma miatt

Egy körte 5,58 gramm (g) rostot tartalmaz, így jó tápanyagforrás. A rostok fontosak az immunrendszer számára, mert elősegítik a jó baktériumok szaporodását. Minél több rostot viszünk be, annál nagyobb lesz az immunsejtek populációja. Mi több, a rostos ételek, köztük a körte, egymástól függetlenül segíthetnek az egészséges testsúly fenntartásában. A rostok eltelítenek, ami megakadályozhatja a túlevést. 

ananasz1

Foto:123rf.com

2. Ananász – a betegségek elleni tulajdonságai miatt

Az ananász a citrusfélékhez hasonlóan kiváló C-vitamin-forrás, 78,9 milligramm (mg) van 1 csészényiben. A trópusi gyümölcsnek más egészségügyi előnyei is vannak, többek között a betegségek elleni gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, valamint az idegrendszerre és az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatások.

Tőzegáfonya

Foto:pixabay.com

3. A tőzegáfonya – a szívvédő ereje miatt
Az ünnepi vacsora alapanyaga nem csak ünnepi, hanem tápláló is. Egy korábbi vizsgálat szerint az áfonya segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. És jó C-vitaminforrás is, 1 csésze áfonya 14 mg-ot tartalmaz. 

Foto:pixabay.com

4 A datolyaszilva – az immunerősítő A-vitamin miatt

Ez az ázsiai gyümölcs jó A-vitaminforrás, 138 mikrogramm (mcg) van egy gyümölcsben. Az A-vitamin fokozhatja az immunrendszer működését és segíthet megvédeni a szervezetet a fertőző betegségekkel szemben. Fontos kellék a barrier-immunitásunkhoz, azaz a nyálkahártyánkhoz a torkunkban és a tüdőnkben.

gyumolcsle, narancsle

Foto:123rf.com

5. Narancs – a magas C-vitamin tartalma miatt
Egy narancs közel 82 mg C-vitamint tartalmaz. De ne gyümölcslével helyettesítsük az igazit. A  gyümölcs fogyasztása előnyösebb, mivel a gyümölcslé általában hozzáadott cukrot tartalmaz, és kivon néhány kulcsfontosságú tápanyagot, például rostot. Egy narancs 3,7 grammjával jó rostforrás, így nem érdemes kihagyni. 

Foto:123rf.com

6. Grapefruit – a rákellenes képességei miatt

A grapefruit szintén kiváló C-vitaminforrás – egy fél nyers grapefruit 43,7 mg-ot tartalmaz. A grapefruit likopint is tartalmaz, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és korábbi kutatások szerint segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok, különösen a prosztatarák kockázatát.

Foto:123rf.com

7. Gránátalma – a csontokat erősítő K-vitamin miatt


Egy csésze ebből az ünnepi piros gyümölcsből kiváló rostforrás (7 g) és jó C-vitaminforrás (17,8 mg). Ráadásul a gránátalma gazdag K-vitaminban, egy csészényi 28,7 mcg-ot tartalmaz. A K-vitamin hozzájárul a véralvadáshoz és elősegíti a szervezet egészséges csontozatát. Az egyik felülvizsgálat szerint antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt is nagyra értékelik – elősegítheti a jó bélbaktériumok és a bőr egészségét.

kiwi

Foto:pixabay.com

8. Kivi – a C-vitamin meglepő forrásáért

Egy kivi 56 mg C-vitamint tartalmaz. Érdemes a reggelihez enni egy kivit. Ez remek módja annak, hogy már reggel feltöltsük a C-vitamin készletünket. A kivi a K-vitamin kiváló forrása is, egy gyümölcsben 30,2 mcg található. A közhiedelemmel ellentétben ezt a gyümölcsöt héjával együtt is fogyaszthatjuk. Érdemes is megtenni, hogy még inkább növelje az egészségügyi előnyeit: A héj ugyanis 50 százalékkal növeli a gyümölcs rosttartalmát.

Top 5 immunerősítő ital, amit nem biztos hogy ismersz

Forrás: Napidoktor.hu