3 ásványi anyag, ami védi a hallásod 2019-12-31 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Tudjuk, melyik ásványi anyag fontos a csontjaink számára, vagy éppen a stressz leküzdésére. De vajon melyek védik a hallásunkat? Kálium A kálium nélkülözhetetlen a megfelelő izom- és idegműködéshez, a vérnyomás szabályozásához, a szív egészséges működéséhez, valamint fontos folyadékszabályozó szerepe van a vérben és a szövetekben. A belső fülünkben található folyadék kulcsfontosságú a megfelelő hallás létrejöttében, és különösen érzékeny a káliumszint változására. Az életkor előrehaladtával csökken a káliumszint a belső fülben, ami a korral járó hallásromlás kialakulásában is szerepet játszik. Káliumot bőségesen találunk a banánban, joghurtban, paradicsomban, burgonyában, spenótban, mazsolában, a narancsban és a tejben is. Változatos étkezéssel könnyen biztosíthatjuk szükséges mennyiségét a szervezetben. Magnézium A magnézium a negyedik leggyakoribb ásványi anyag a testünkben, több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt, fontos a szív- és izomműködéshez, támogatja az immunrendszert, elősegíti a normális vérnyomást. A hallásromlás kockázatcsökkentésében is jelentős szerepe van. Több tanulmány is kimutatta, hogy megvédi a belső fül hallószőreit az erős zajok miatt keletkezett szabad gyökök károsító hatásától. Különösen, ha közvetlenül a zajhatás után fogyasztjuk. A magnézium a véredények egészségét is támogatja, melyek oxigént szállítanak a belső fülbe, ami szintén döntő a jó hallás szempontjából. Értékes magnéziumforrások a spenót, a hüvelyes zöldségek, az olajos magvak, a banán, a brokkoli, valamint az ásványvizek is jelentős mennyiségben tartalmazhatják. Cink Kiemelkedő szerepe van védekezőképességünk megerősítésében, ezért megfázásos időszakban különösen ügyelni kell megfelelő mennyiségű fogyasztására. Segítségével könnyebben vehetjük fel a harcot a kórokozó baktériumokkal és vírusokkal szemben. A cink fogyasztása segíthet a fülcsengés enyhítésében, valamint a fülfertőzések ellen is megvédhet. Fő forrásai a húsok, a tenger gyümölcsei, magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, és az étcsoki. Minél változatosabban étkezünk, annál könnyebben biztosíthatjuk ezeknek az ásványi anyagoknak a kellő bevitelét, amiért a fülünk is hálás lesz. Forrás: Minden, ami hallás