Világszínvonalú eljárással szüntettek meg súlyosan meszes koszorúér-szűkületet

Magyarországon újdonságnak számító eljárással szüntettek meg súlyosan meszes koszorúér-szűkületet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) kardiológiai és szívsebészeti klinikáján.

Elvégezték az első két orbitális atherectomiát súlyosan meszes koszorúér szűkületben, az eljárással hatékonyan eltávolítható a koszorúérben kialakult kemény meszes lerakódás, a szűkület sikeresen tágítható és stentelhető.

A durván kemény, meszes plakkok kezelésében a rotabláció és az ultrahangos ballon mellett már az orbitális atherectomia is elérhető Magyarországon. Az eszközzel nagyobb mennyiségű kemény, meszes plakk, lerakódás távolítható el a beszűkült koszorúérből.

Az egyik legnehezebben kezelhető koszorúér-szűkület a meszes szűkület, ahol már a röntgenen látszik az elmeszesedett, nagyon kemény plakk. Ha nem távolítjuk el a kemény meszet, az eret nem tudjuk kitágítani, hiszen sem a ballon, sem a stent nem fog kinyílni” – mondta a beavatkozást végző egyik szakorvost. Szűk Tibor adjunktus szerint ezzel az eszközzel nagyon hatékonyan, szinte teljesen el tudják távolítani a meszet, és azt követően sikeresen tudják tágítani az eret.

sz

Fotó: 123rf.com

A debreceni kardiológiai és szívsebészeti klinikán eddig két betegnél alkalmazták az eljárást. Mindkét esetben tökéletes eredményt értek el, a mész nagy részét eltávolították, a betegeknél nem alakult ki semmilyen szövődmény, és stentek beültetésével tágították az eret. Az eszköz elektromos meghajtású kezelőegységből és egy orbitális pályán mozgó fúróeszközből áll, ezen található a gyémántszemcsékkel borított csiszolófej, az úgynevezett korona. A koronát egy dróton juttatják el a szűkületet tartalmazó érszakaszba. A korona gyors orbitális mozgással fokozatosan lecsiszolja az érfal meszes felrakódását.

A plakk olyan apró szemcsékké esik szét, amelyek a vérárammal kimosódnak az érből. A koszorúér-szűkületek 5-8 százalékában alakul ki olyan súlyos meszesedés, amikor csak ezzel az eszközzel lehet hatékony plakkeltávolítást végezni.

Olvasd el ezt is!

Szívkoszorúér betegség nőknél – hátfájás, gyomorpanasz is lehet tünet

Forrás: Napidoktor.hu