Szívbetegséget okozhat a túl sok só 2009-11-30 Szív és érrendszer Megosztás: Tweet Régóta ismert, hogy a túlzott sófogyasztás fokozza a magas vérnyomás kockázatát. A BMJ legfrissebb számából azonban az is kiderült, hogy a sok só a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyi érkatasztrófák rizikóját is növeli. Napi mindössze öt grammnyi különbség a sófogyasztásban 23 százaléknyi különbséget eredményez az agyi érkatasztrófák és 17 százaléknyit a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága között. Az áttekintő tanulmány szerint az Egészségügyi Világszervezet egy teáskanálnyinak megfelelő öt grammban húzza meg a még egészséges napi sóbevitel felső határát. A nyugati világban ennek dupláját, a kelet-európaiak még ennél is többet fogyasztanak azonban naponta. A tanulmány készítői összesen több mint 170 000 résztvevőt bevonó 13 vizsgálat elemzése után vonták le következtetéseiket. Becsléseik alapján napi öt grammos sóbevitel-csökkentés egymillió agyérkatasztrófa miatti, valamint hárommillió szív- és érrendszeri betegség miatt bekövetkezett halálesetet előzhetne meg világszerte. Mivel azonban a sófogyasztást nehéz pontosan becsülni, a kutatók talán alá is becsülték az arányokat. Forrás: