A kedvenc ételeink, amik véralvadási zavart okoznak 2016-06-01 Blog, Szív és érrendszer Megosztás: Tweet Sokat hallani arról, miszerint bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása egymás hatását csökkentheti, illetve gátolhatja- éppen ezért szükséges előre tájékozódni szedésüket illetően. Éppen ezért egy külön tudományággá vált a gyógyszer- és ételkölcsönhatások vizsgálata és kutatása. Vannak gyógyszerek, amik más gyógyszerek felszívódását módosítják, mások a gyógyszerek un. metabolizmusában szerepelnek – csökkenthetik, de fokozhatják is más gyógyszerek feldolgozását, lebontását. Erre hatalmas enzimatikus apparátus áll a szervezet rendelkezésére. Az étel-interakciók is hasonlóképpen fontosak, de manapság a globalizáció révén olyan –látszólag ártalmatlan – étrend-kiegészítőket is nagyban vásárolunk, amikben a növényi hatóanyagok garmadája befolyásolhatja az orvos által, ismert betegségünkre felírt gyógyszer(eke)t. Hogy mikkel érdemes vigyázni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját, klinikai farmakológusát kérdeztük. Nem mindegy, mit és mennyit eszünk! Sok étel befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. Az úgynevezett kumarin tipusú véralvadásgátlók hatásának egyik nagy ellenfele a K-vitamin, mely ugyan egy létfontosságú anyag, azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene vigyázni vele. Az ételek magas K-vitamin tartalma önmagában nem probléma, ám amennyiben valaki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, akkor csakis mértékkel szabad belőle falatozni. A K-vitamin ugyanis a véralvadási folyamat egy fontos kiegészítő eleme. A véralvadás ugyanis egy igen összetett, egymás hatását erősítő, kaszkád folyamat. Ebben több faktor és enzim vesz részt, ezek egyikének az úgynevezett. kofaktora a K-vitamin is. A folyamatban az oldható fibrinogénból oldhatatlan fibrin keletkezik, így előzve meg a vérzést. A véralvadási kaszkád felborulása két dolgot eredményezhet. Az alvadékonyság csökkenésével a vérzés nem, vagy csak később áll el, míg a másik végletben az alvadás fokozott, és trombózis alakulhat ki. Vannak olyan alvadási tényezők, amik klszre szintetizálódásuk után még további átalakulásokon mennek keresztül és ehhez szükséges enzim működéséhez kell a K vitamin. Ha nincs, akkor a folyamat leáll és az alvási tényező biológiailag inaktívvá válik, és nem tud részt venni az alvadási folyamatban. Ez a kumarin-típusú alvadásgátló hatásmechanizmusának vázlata. Prof. Blaskó György elmondta, hogy a K-vitamin tartalmú ételekkel azért kell vigyázni, mert a kumarin-típusú véralvadásgátló szerek hatékonyságát csökkenti. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olyan ételekről, melyekben ennek a vitaminnak a szintje magas, csupán azt, hogy fokozott odafigyeléssel kell fogyasztani azokat, nem szabad túlzásokba esni. A lényeg az, hogy a napi K vitamin felvétel lehetőleg azonos legyen. Ebben az esetben a beteget „be lehet állítani”. Csak példaképpen: mindennap megehet egy narancsot, de nem teheti, hogy egyik nap 2 kg. narancsot eszik, a másik napon egyet sem. A magas K-vitamin tartalmú ételek között a következőket találhatjuk: kelkáposzta, kelbimbó, spenót, curry, mángold, uborka, szilva, narancs, málna stb. Erre vonatkozó táblázatok mindenhol hozzáférhetők. A fent említett ételeken kívül természetesen még egy sor élelmiszerben található K-vitamin, ám az említett ételekben a szintje kifejezetten magas. Ez azt jelenti, hogy antikoaguláns kezelés mellett az olyan fogyókúrák, melyek káposztára épülnek, vagy a gyümölcsszezonok élvezetes nagy adagos desszertjei problémát jelenthetnek. Mit tehetünk? A finomságokról ekkor sem kell lemondani, ám orvossal mindenképpen egyeztetni szükséges, sőt, az is fontos, hogy mindennap ugyanannyi K-vitamint tartalmazó ételeket fogyasszon Emellett a szakember a folyamatosan bevitt K-vitamin mennyisége függvényében a gyógyszeradag módosítását is elrendelheti. Mivel az ételek között sok olyan is akad, melyek szezonális jellegűek, ez is tovább erősíti azt a tényt, hogy az antikoaguláns kezelés mellett a rendszeres gyógyszeradag ellenőrzés elengedhetetlenül fontos! Más kérdés az együtt szedett étrendkiegészítők, keleti tápszerek ne adj’ Isten izomnövelők szedése: ezek vagy kerülendők, vagy csak szakember vezetése mellett, normális mennyiségben alkalmazhatók. Forrás: Trombózisközpont